Kargı Barajı’na köylülerden tepki

Kaynak: Çorum Haber, 10 Kasım 2012
Osmancık ilçesine bağlı Ovacıksuyu Köyü sakinleri, bölgeye inşa edilen Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santralinin çevreye zarar verdiğini öne sürdüler.
Köy merkezinde bir toplantı gerçekleştirerek barajın çevreye verdiği zarara tepki gösteren köy sakinleri bölgede tarihi dokusu bulunan yapıların baraj nedeniyle zarar gördüğünü iddia ettiler.

Köyün mezarlığını da taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden eski muhtar Bayram Korkmaz; “Köyümüzde Kızılırmak’ın suyunu tünelden geçirmek suretiyle çalışacak HES için bir baraj inşa ediliyor. Çalışmalar nerdeyse son aşamasına geldi. Biz yapılan bu yatırımı önemli görüyor ve değer veriyoruz. Ancak baraj nedeniyle çevreye verilen zarara da tepkiliyiz. Baraj inşa edilirken bölgedeki tarihi özelliği bulunan dokulara önem göstermeyerek zarar verdiler. Ayrıca Delikkaya mevkiinde ecdadımıza ait 28 adet mezar vardı. Yol ve baraj ön çalışmaları sırasında yetkililerin talimatı ile bu mezarların kaldırılması istendi. Kendi imkanlarımızla başka bir bölgeye taşıdık. Yetkiler mezarların taşındığı bölgenin düzenlenerek köy mezarlığı haline getirileceği sözünü vermişlerdi. Ancak hiçbir çalışma yapmadılar” dedi.
Bölgede Hitit Uygarlığına ait olduğu tahmin edilen kaya oymaları ve ambar kayalarının olduğunu öne süren Korkmaz, bu yapılara yetkilerin gerekli hassasiyeti göstermediğini iddia etti.(İHA)