Sulara gömülecek köy meclise taşındı

Kaynak: Açık Gazete, 17 Kasım 2012
Isparta’nın Sütçüler ilçesi ile Antalya’nın Manavgat ilçelerinde Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlan ve inşaat çalışmalarına başlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin suları altında kalacak olan Darıbükü köyü TBMM’nin gündemine taşındı. CHP Antalya Milletveklili Arif Bulut, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, baraj projesinin kapsayacağı alandaki köylülerin arazilerinin ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınarak kamulaştırma yetkisinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) verildiğini belirterek, “en temel insan haklarından olan ‘yaşama hakkının’ ihlali anlamına da gelebilecek olan ‘acele kamulaştırma’ uygulamasının yaratacağı toplumsal travmalar hakkında ne gibi önlemler alınmıştır?” sorusunu yöneltti.

‘DARIBÜKÜ KÖYÜNÜN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?’

Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin suları altında kalacak olan Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyü halkının mağduriyetini gidermek için yeni bir yerleşim yeri ve diğer ihtiyaçlara yönelik herhangi bir girişimin yapılıp yapılmadığını soran Bulut, Bakan Yıldız’dan yapılmışsa bu girişimlerin hangi aşamada olduğu sorusuna yanıt istedi.

BAKAN YILDIZ’A ‘ACELE KAMULAŞTIRMA’YI SORDU

Kasımlar Barajı ve HES Projesi kapsamında ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınan, Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar beldesi ile İbişler ve Çukurca köyleriyle, Manavgat’ın Değirmenözü ve Yeşilbağ köylerinde sürdürülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu soran Bulut, önergesinde Köprüçay üzerinde projelendirilen HES’lerin sayısı ve nitelikleri hakkında da bilgi istedi.

YILDA 1 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAYAN KÖPRÜLÜ KANYON’A HES TEHDİDİ

Köprüçay ırmağı üzerindeki bir başka HES projesine yönelik endişeleri de meclise taşıyan Bulut, yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği ve ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlayan Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarındaki rafting parkurlarının, Zincirli HES Projesinin inşa süreci başladığı andan itibaren kayıtsız şartsız terk edilmesi gerektiğine ilişkin DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün uyarı yazısını anımsatarak, “Manavgat ve Serik ilçelerini kapsayan Zincirli HES Projesi’nin, Beşkonak (Köprülü Kanyon) bölgesinde yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olan rafting ve diğer doğa sporlarına yapacağı olumsuz etkiler hakkında bir ön çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın sonucu nedir?” diye sordu.

KAMULAŞTIRMA BEDELİ YENİ YAŞAM KURMAYA YETER Mİ

Kasımlar Barajının suları altında kalacak olan Darıbükü köyünde çoğunluğu yaşlılardan oluşan yaklaşık 150 kişi yaşıyor. Geçmişte ülke savunması söz konusu olduğunda uygulanan ve çoğunlukla savaş koşullarında gündeme gelen ‘acele kamulaştırma’ kapsamında sürdürülen çalışmaların devam ettiği öğrenilen Darıbükü köylüleri, kamulaştırma bedelinin kendilerine yeni bir yaşam kurmaya yetmeyeceğini belirterek su altında kalacak evlerinin yerine kendilerine yenilerinin yapılmasını istediklerini söylüyor.