Dersim’de HES’e karşı dev protesto

Dersim’de, Munzur ve Pülümür çayları üzerinde yapılması planlanan baraj ve hidroelektrik santrallerini (HES) protesto amacıyla ‘Barajlara Hayır Yürüyüşü’ düzenlendi.

Moğoltay Mahallesi Kışla Meydanı’nda toplanan grup, “Üstün Kamu Yararı Munzur’un Korunmasındadır. Dersim’de Baraj İstemiyoruz” yazılı pankartla Munzur ve Pülümür çaylarının akışını simgeleyen yaklaşık 100 metre uzunluğunda mavi renkli branda açarak yürüyüşe geçti.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, bazı siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Munzur Doğa Aktivistleri adına bir açıklama yapan Haydar Çetinkaya, Dersim’de Munzur ve Pülümür Vadisi’nde toplam 23 baraj projesi bulunduğunu belirterek, Dersim’de yapılmak istenen barajlara geçit vermeyeceklerini ifade etti. Çetinkaya, “Dersim’de planlanan 23 baraj ve hes projesi var. Bunlardan bir kısmı tamamlanarak faaliyete geçti. Peri Vadisi üzerinde bir kısmı devam ediyor. Bunun dışında gerek Munzur Vadisi gerek Pülümür Vadisi olmak üzere Dersim’in akan bütün derelerinde tüm nehirlerinde Hes ve baraj projeleri var. Daha kaç tane yapacaklar bilemiyoruz. Dersim halkı, tüm demokratik haklarını kullanarak bu barajları durduracaktır.” dedi.

Dersim insanının, göçün ve katliamın ne olduğunu çok iyi bildiğini ifade eden Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise “Bugün barajlarla birlikte bu topraklar bizden alınmak isteniyor. Biz Kızılbaşlar olarak, bizim inançlarımız, bu iki vadinin içinde bulunuyor. Tarihi mirasları şöyle ya da böyle yerine koyabiliriz ama doğal varlıkları hiçbir şekilde geri getiremeyiz. Enerji politikalarında Dersim’de yapılan barajların hiçbir katkısı olmadığını çok iyi biliyoruz.” diye konuştu.

Bu arada, Dersim’de binlerce kişinin katıldığı baraj karşıtı yürüyüşe katılan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, konuşmak için kürsüye çıkınca yuhlandı. Kamer Genç’e tertip komitesi tarafından söz verilmesine tepki gösteren kalabalıktan bazıları, Kamer Genç’in 1938 katliamının savunucusu olduğunu öne sürerek, alanı terk ettiler.

Milletvekili Kamer Genç ise Munzur Vadisi’nin 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmesi için kanun teklifi verdiklerini anımsatarak, “Onu çıkaracağız” dedi.