Kaynak: Radikal, Serkan Ocak, 31 Aralık 2012
Türkiye’nin kuş türlerinin yarısı 10 kilometrekarelik bir alanda yaşama şansı buluyor. ‘Doğunun tek kuş cenneti’ denilen bu alana da baraj yapılıyor.
Doğu Anadolu bölgesinde Kars ve Iğdır sınırlarında kalan Aras Nehri üzerindeki Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti, sulama amaçlı yapılacak Tuzluca Barajı’nın tehditi altında. Proje aşamasındaki baraj eğer yapılırsa Türkiye ’deki kuş türlerinin yarısından fazlasının görüldüğü bölge sular altında kalacak.
National Geographic Dergisi tarafından 2011’de ‘yılın kaşifi’ seçilen Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Türkiye’de 469 kuş türü var. 240 türü burada tespit ettik. Sadece 2012’de 7 yeni tür bulundu. Bunların içinden şikra atmacası Türkiye kuş envanterine girmiş oldu. Bu sayı Türkiye’deki kuş türlerinin yarısından fazla. Bu bölgede zaten sulak alan az. Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biri. Ana göç yolunda olan Yukarı Çıyrıklı’da kuşlar kışlıyor, ürüyor ve konaklıyor. Aras’ın bakir kalan yerlerinden burası. Kuzeyinde 5 hidroelektrik santralı yapıldı. Doğa mahvoldu. Baraj yapılırsa bu kuşların Türkiye’deki en önemli üreme yerlerini de kendi elimizle yok etmiş olacağız” diye konuştu.
‘Korunmasını istedikleri alanın 10 kilometrekare olduğunu anlatan Şekercioğlu, şöyle devam etti: “Baraj yapılırsa 20 kilometre çapında alan sular altında kalacak. Halbuki tarımsal sulama regülatörle yapılabilir. Damla sulama da barajın alternatifi. Manyas’ta 1974’ten bu yana 255 kuş türü tespit edildi. Biz burada sadece son 6 yılda 240 tür tespit ettik. Her yıl 3-4 tür daha buluyoruz. Bu kadar önemli bir alan yok edilemez.”
‘Ekolojik soykırım’
Aras Nehri sulak alanının koruma statüsü bulunmadığını, hatta resmi olarak sulak alan bile kabul edilmediğini belirten Şekercioğlu, Aras üzerine kurulan barajlar, nehir yatağından alınan kum ve çakıllarla ekosisteminin bozulduğunu, Aras’ın korunmaması durumunda vadide ekolojik soykırım yaşanacağını belirtti.