Kaynak: Bianet, 13 Şubat 2013
Lapseki’ye kurulması planlanan termik santralle ilgili Adatepe köyünde bir kahvehanede düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun görüşüldüğü toplantıya gelen köylü kadınlar teneke çalarak tepki gösterdi.
Toplantının yapıldığı kahvehanenin önünde toplanan köylüler, termik santrali istemediklerini belirten dilekçeyi ve bu yönde topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilik ve Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine verdi.
Lapseki Muhtarlar Derneği Sekreteri Ahmet Kaya yaptığı açıklamada planlanan termik santralle başta Adatepe, Taştepe, Şevketiye, Alpağut, Çardak Beldesi ile Lapseki merkezi olmak üzere ilçenin 40 köyü ve iki beldesinin ekosisteminin bozulacağını, çevrenin kirleneceğini söyledi ve bakanlıktan ÇED raporuna onay vermemesini talep etti.
Köylülerin tepki gösterdiği termik santralin “Lapseki Enerji Santrali Limanı Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı” projesi kapsamında Adatepe ve Şevketiye köyü yakınlarında kurulması planlanıyor.
“Yaşamak istiyoruz”
Adatepe köyündeki toplantının öncesinde de 7 Şubat’ta biraraya gelen Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği temsilcileri termik santrali istemediklerini dile getirmişti.
Muhtarlar Derneği Başkanı Seyfettin Turan ve İl Genel Meclis Üyesi Eyüp Yılmaz yaptıkları ortak açıklamada santralin doğayı, tarımı, hayvancılığı ve denizi olumsuz etkileyeceğini ifade etmişti.
“İlçemiz 40 köy ve 2 beldesiyle doğayı ve denizi ile eşi benzeri olmayan bir ilçe. İlçemiz ve köylerin toplam nüfusu 22 bindir.
“İlçemiz merkez ve köylerimizin yüzde 90’nı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor.
“Termik santralin kurulması egzoz ve bacalardan karbondioksit salımı sonucu hava kirliliği oluşacak, merkez ve köylerinde halk sağlığı olumsuz etkilenecek, kanser vakaları artacak, solunum enfeksiyonları, astım, bronşit ve kalp hastalıkları artacaktır. Biz yaşamak istiyoruz, kanser olmak istemiyoruz.” (YY)
Bu haberde tarim2023.com ve Greenpeace’ten yararlanılmıştır.