Kaynak: Yusuf Yavuz, 21 Şubat 2013
Antalya Kumluca’daki Alakır Vadisi’nde inşa edilen ancak mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen Kürce HES’i köylülerin desteklediğini ve ağaç katliamı iddialarına karşı 20 bin fidan dikildiğini iddia eden yalan haber ortalığı karıştırdı. Haberde adı kullanılan Kuzca köyü muhtarı Ahmet Şen kendi adıyla yapılan açıklamayı yalanlarken, Alakır Nehri Kardeşliği dikilen fidanların yasal zorunluluk olduğunu belirterek iki aydır uygulanmayan mahkeme kararının uygulanmasını talep etti.
HES’LERDE YALAN RÜZGÂRLARI DÖNEMİ
Antalya’nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi’nde yapımı tamamlanan Kürce HES’e Antalya Valiliği’nce verilen ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’, mahkemece iki kez iptal edildi. Mahkeme kararının ilgililere tebliğ edilmesinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen elektrik üretmeye devam eden Dedegöl Enerji firması, tepkilerin odağında. Ancak önceki gün bazı internet sitelerinde yer alan bir haber, HES’lerde gelinen noktayı ortaya koydu. İsim kullanılmadan Kürce HES yetkililerinin açıklamalarına da yer verilen haberde, projenin bulunduğu Kuzca köyü halkının muhtar Ahmet Şen’in öncülüğünde imza toplayarak HES’in yanında yer aldığı öne sürüldü.
Dedegöl Enerji firmasının, ekolojik dengeyi korumak için ağaç dikimini hızlandırarak çevre örgütlerinin ‘doğa katlediliyor’ iddialarını çürüttüğü öne sürülen haberde, HES firmasının geçen yıldan bu yana 20 binin üzerinde ağaç dikerek doğaya verdiği önemi ortaya koyduğu iddia edildi.
‘KÖYLÜLER HES’İN YANINDA’ İDDİASI
Haberde, Muhtar Ahmet Şen’in ağzından şu görüşler aktarıldı: “bölgemize yapılan HES santrali yaşam alanımızda bulunan doğaya elinden geldiğince özen göstermektedir. Ayrıca firmanın köy halkına verdiği taahhütlerde de bu açıkça görülmektedir. Firma inşaata başladığı günden bu güne kadar doğaya zarar verecek bir girişim içinde bulunmamıştır. Aksine yasal çerçevenin dışında şuana kadar bölgemizde ağaçlandırma faaliyetlerini de fazlasıyla yapmaktadır. Kaldı ki tutulan su HES’e ulaştıktan sonra tekrar Alakır nehrine bırakılmaktadır ve böylece Alakır Nehride özgürce akmaktadır.”
HES FİRMASI: ‘İZİNLİ AĞAÇ KESTİK, KATLİAM FİLAN YAPMADIK’
Şirket yetkililerinin ağzından isim vermeden aktarılan bilgilerde ise, Kürce HES’in 75 bin nüfusa yetecek enerji ürettiği belirtilerek, “yılda 50 milyon kilowatt saat elektrik üretimini HES yerine termik santrallerde üretilmiş olsa 38 bin ton zehirli karbon gazı doğa salınacaktı. Oysa HES’ler sadece kuruluş aşamasında yani inşaat yapımından dolayı bölgede orman müdürlüğünün izni doğrultusunda ağaç kesimi yapmış ve bunun yerinde 20 bin ağaç dikimi gerçekleştirmiştir. Bunun haricinde gerek kuruluş gerekse faaliyetin başlamasından sonra bahsedildiği gibi doğa katliamı filan yapılmamıştır. Bunun en basit ve büyük şahitleri yöre halkı olan insanlardır” ifadelerine yer verildi.
MUHTAR AHMET ŞEN: ‘HABERDEKİ AÇIKLAMALAR YALAN’
Antalya’da bazı yerel gazetelerin internet sitelerinde yayınlanan haberin ardından bilgisine başvurduğumuz Kuzca köyü Muhtarı Ahmet Şen, haberde geçen açıklamaların kendisine ait olmadığını belirterek iddiaları yalanladı. Kürce HES’in başlangıç aşamasında bölgedeki köy muhtarları olarak Antalya Valiliği’ne başvurarak projenin ÇED’e tabii olmasını talep ettiklerini belirten Şen, “daha sonra bize gelen yanıtta ÇED’in gerekli olmadığı belirtildi. Bu haberde sözü edilen açıklamalar bana ait değildir. Şirket projenin başlangıcında köylüleri işe alacağı taahhüdünde bulunmuştu. 6-7 köylüyü işe aldılar. HES’e destek olduğu söylenen köylüler, şirketin işe aldığı köylülerdir. Bu köylülerden destek imzaları alınmış ancak bu imzalar bütün köyü bağlamaz. Konuyla ilgili benim adıma yapılan açıklamalar bilgim dışında yapılmıştır” diye konuştu.
ANK: ‘DOĞA KIYIMI VE KANUNSUZLUĞA MAKYAJ ÇALIŞMASI’
Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu haber, doğa kıyımı ve kanunsuzluğa makyaj çalışması olarak nitelendi. Haberde yer verilen ağaç dikimi çalışmalarının HES inşaatı sırasında katledilen binlerce ağacın yerine prosedür olarak şirketin dikmesinin zorunlu olduğu ağaçlar olduğuna değinilen açıklamada, yayınlanan fotoğrafların mizansen olduğu öne sürülerek, “iletim hattının kazılması sırasında oluşan heyelanlar ve hafriyatın kanunsuzca dere yatağına atılmasıyla tamamen tahrip edilmiş doğal orman örtüsünden geriye kalan taş ve moloz yığınlarının içine ‘göstermelik’ olarak dikilen bu fidanların tutmadığına daha öncede şahit olunmuştu” denildi.
‘KANUNSUZ ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR’
Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nce hakkında 2 kez ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen Kürce HES’in çevreye verdiği tahribatın, mahkemece atanan bilirkişi raporlarında da yer aldığına değinilen açıklamada, “bugün itibariyle hakkındaki ‘yürütmeyi durdurma’ kararının ilgililere tebliğinin üzerinden iki ayı aşkın süre geçmesine rağmen, Kürce HES kanunsuz bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Yapılan ihbarlarla Kumluca Jandarması tarafından geçtiğimiz hafta çalışmalarını sürdürdüğü tutanakla belgelenen ve ilgililer hakkında suç duyurularında bulunulan şirketin kendini aklamak adına yürüttüğü bu yalan haberleri kınıyoruz” görüşüne yer verildi.
‘MAHKEME KARARI UYGULANSIN’
Haberde yer verilen köylülerin HES’e destek için imza verdiği iddialarına da değinilen ANK açıklamasında, ‘halk toplantısı’ olarak sunulan fotoğrafın ise firma tarafından verilen bir yemek davetinde çekildiği öne sürüldü. ANK açıklamasında, “çoğunluğu işçilerden oluşan bu mizansen tam anlamıyla bir hezeyan ve ahlak tutulmasının göstergesidir. Hukuk ve adalet şirketin bu oyunlarına kanmayıp yapılan bu kıyımlara dur demiş ancak şirket ‘yüce Türk milleti’ adına alınmış bu kararı bile uygulamayarak türlü oyunların içine girmiştir. Alakır Nehri Kardeşliği olarak bu tarz yanlı ve yanlış haberleri hazırlayan ve yayan kişi ve kurumları kınıyor ve asıl olan mahkeme kararlarının derhal uygulanarak Kürce HES’in durdurulmasını bir kez daha talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.