Kaynak: CNN, 18 Mart 2013
Rize’de faaliyete geçen 5 hidroelektrik santralı yeteri kadar enerji üretemedi. HES’lere karşı mücadele eden çevreciler “biz haklı çıktık” diyor. Çevreciler, ekonomik değeri düşük olduğu gerekçesiyle HES projeleri için vadilerin kurutulmasına tepki gösteriyorlar.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Rize’de işletmeye geçen 5 hidroelektrik santral (HES) projesinde yıllık 849.38 gigavat saat elektrik üretildiğini açıkladı.
Açıklanan rakamın HES’lerdeki kurulu gücün yarısı oranında olduğunu belirten Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan, “Ekonomik değeri düşük HES projeleri için vadilerin kurutulmasına değer mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Güneysu İlçesi Gürgen Vadisi’nde faaliyete geçen HES için suyun tünele alındığı 4 kilometrelik alanda da dere yatağı kurudu, otlar yeşerdi.
Rize Valiliği’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kent genelindeki yatırımlarıyla ilgili açıklamasında, 5 HES’in inşa aşamasında olduğu, 5’inin ise yapımının tamamlanarak işletildiği belirtildi, bu santrallerde yıllık enerji üretiminin 849.38 gigavat saat olduğu ifade edildi.
Açıklama üzerine değerlendirmelerde bulunan DEKAP Dönem Sözcüsü Ömer Şan is, yaklaşık 200 megavat saat kurulu güce sahip olan söz konusu santrallerde yıllık 1.728 gigavat saat elektrik üretilmesi gerektiğine işaret etti, açıklanan 849.38 gigavat saat üretim rakamının çok az olduğunu söyledi.
Açıklanan verilere göre HES projelerinin kapasiteleri oranında elektrik enerjisi üretemediğinin ortaya çıktığını iddia eden Şan, şunları söyledi:”HES projelerinin yeterince elektrik üretemeyeceğini zamanında belirtmiştik. Şimdi yıllık elektrik üretim miktarına bakıldığında kurulu gücün çok altında kaldığını görüyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bununla övünüyor. Bu rakamlar HES projelerinin ne kadar az kapasite ile çalıştığını gösteriyor. Ekonomik değeri düşük HES projeleri için vadilerin tamamen kurutulmasına değer mi? Bu enerji üretimi için Güneysu Gürgen Vadisi’nin yaklaşık 200 metrelik dere yatağını küçük bir akarsuya dönüştürdüğünüzde burada yok olacak olan endemik türlerin ekonomik değerini ne kadar olduğunu biliyor musunuz? Milyon dolarlık denilen HES projeleri ile yok edilen endemik bir türü kaç milyar dolara yeniden yaşama döndürebilirsiniz?”