Eroğlu’ndan “HES’ler çevreyi tahrip etmiyor” iddiası

veyseleroglu-tgrtKaynak: internet haber, 25 Nisan 2013
Bakan Eroğlu, TGRT’de konuk olduğu programda HES’lerin ormanları ve çevreyi tahrip etmediğini iddia etti. Eroğlu “HES’ler için ormandan verdiğimiz izinler orman alanının binde biri kadar. Kaldı ki o alanda 1 ağaç kesilmişse 5 ağaç dikiliyor ve o alan yeniden canlanıyor. Dolayısıyla bir tahribat söz konusu değildir” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın hazırlayıp sunduğu “Ankara’nın Gündemi” programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu’nun da sorularını cevaplayan Eroğlu, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

“BARAJLARIN DOLULUK ORANI SON 30 YILIN ORTALAMASINDAN DAHA FAZLA”

Programda barajların durumuyla ilgili konunun da gündeme gelmesi üzerine Bakan Eroğlu, “Barajlarımız büyük ölçüde dolu. Hatta barajların doluluk oranı son 30 yılın ortalamasından daha fazla. Barajlarda içme suyu açısından da hiçbir problem yok. Vatandaşımız rahat olsun. Yeterli miktarda, uygun kalitede suyu temin etmek devletin asli vazifesi. Dolayısıyla biz de bu anlayışla bakıyoruz. Bu sene de susuzluk yaşanmayacak” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın “Su, medeniyettir” sözlerini hatırlatan Eroğlu, “Hedefimiz 30-40 yıl sonrası. Su problemi olmayacak şekilde planlamalar yaptık, yatırımlar devam ediyor. 58 tane şehir ve büyük ilçenin su problemini çözdük, 41 milyon nüfusa ilave su getirdik. Susuz çok yer vardı ama şimdi suyu olmayan yer kalmadı” dedi.

 

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Bakan Eroğlu, GAP’a ilişkin de şunları kaydetti:

“GAP, kör topal yürüyen bir projeydi, yavaş gidiyordu. Sulamalardaki ayrılan ödenek geçmişe göre 13 kat arttı. Şu anda GAP’ta muazzam bir seferberlik var. Hatta firmalara, ’ödenek sıkıntısı yok, 3 vardiya çalışacaksınız’ diyoruz. GAP’ta barajların yüzde 75’i bitti. Büyük barajlardan Ilısu ve Silvan Barajları kaldı. Ilısu Barajını 2014 sonunda, Silvan Barajını da 2015 yılında bitireceğiz.”

 

KKTC’YE İÇME SUYU

Eroğlu, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su taşınmasını sağlayacak “Asrın Projesi” olarak nitelenen “KKTC Su Temin Projesi” ile ilgili de bilgi verdi. Projede çok ileri teknolojilerin kullanıldığını ve zamanla yarışıldığını belirten Eroğlu, “Anamur’da Dragon Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nı inşa ediyoruz ve 7 Mart 2014 tarihinde, saat 12.59’da hazır olacak. Alaköprü Barajı’ndan Anamur sahiline kadar kara hattı var. Oradan deniz yüzeyinin 250 metre altında boruyu 80 kilometre askıda götürüyoruz. Girne’de de Geçitköy Barajı inşa ediyoruz. Yani 80 kilometresi denizde olmak üzere toplam 107 kilometreyi aşarak Alaköprü’den ’yavru vatan’ Kıbrıs’a suyu aktaracağız” ifadelerini kullandı.

 

HES PROJELERİ

Bakan Eroğlu, HES projeleri ile ilgili soruları da cevapladı. Eroğlu, HES’lerin Türkiye için çok önemli olduğunu, elektriğin sigortası olduğunu ifade etti. “Türkiye’de sular akıyordu, biz de sadece bakıyorduk” diyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

“Yabancılar da bizimle alay ediyordu. 2003 yılında Başbakanımız ’Hidroelektrik santrallerini hızla yapalım’ diye talimat verdi. Devlet ve Su İşleri bir taraftan baraj ve hidroelektrik santrali yaparken bir taratan da ’özel sektörün potansiyelinden istifade edelim’ diye düşündük ve ilk defa 2003 yılının Haziran ayında Su Kullanım Hakkı Anlaşması yönetmeliği çıkardık. Özel sektöre şeffaf bir şekilde açtık. İlan ettikten sonra birden fazla müracaat olursa şeffaf bir şekilde ihale ediyoruz. Devlete en çok katkı payı verene o ihaleyi veriyoruz. Şu anda 1-1.5 milyar TL katkı payı gelecek. Şu ana kadar bin 500 tane müracaat var. Bir kısmı yapıldı, bir kısmı inşa halinde, bir kısmının da projeleri yapılmaya devam ediliyor. Yaklaşık olarak 30 bin megawatt kurulu güce talip var şu anda ve 120 milyar kilovat saatlik elektrik üretecekler. Bu da temiz enerji, yerli enerji demek ve dışarıdan yılda 18 milyar dolarlık petrol veya doğalgaz alımının önüne geçmek demektir. Ayrıca, dışa enerji bağımlılığını azaltmak için ve enerji çeşitliliğini arttırmak açısından son derece önemlidir.”

 

“TAHRİBAT SÖZ KONUSU DEĞİL”

Bakan Eroğlu, HES projeleri ile ilgili yaptığı açıklamalar sırasında, HES’lere yapılan tepkileri de değerlendirdi. HES’lerin ormanları ve çevreyi tahrip ettiğini söyleyenlerin olduğunu kaydeden Eroğlu, “HES’ler için ormandan verdiğimiz izinler orman alanının binde biri kadar. Kaldı ki o alanda 1 ağaç kesilmişse 5 ağaç dikiliyor ve o alan yeniden canlanıyor. Dolayısıyla bir tahribat söz konusu değildir” dedi.

Eroğlu, can suyu bırakılmadığı yönündeki iddialarla ilgili ise bunun gerçek olmadığını, can suyu bırakma mecburiyetinin olduğunu vurguladı.

“ÇIKAN SU, GİREN SUDAN ÇOK DAHA TEMİZ”

Eroğlu, HES’lerden çıkan suyun zehirli olduğu iddialarına da cevap verdi. Bakan Eroğlu, “Bunlar da tamamen kuyruklu yalan. HES’ten çıkan su, giren sudan çok daha temiz, oksijeni daha boldur. Bunları kontrol ediyoruz” dedi.