HES Alakır Vadisi’ni öldürüyor

hesalakirvadisiniolduruyorKaynak: Gerçek Gündem, Mehmet Çınar (DHA), 27 Nisan 2013
Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde hidroelektrik santrallerinin (HES) suyunu borular içine hapsettiği Alakır Vadisi’nde, nehir etrafındaki bitki örtüsü ve ağaçların yanı sıra doğadaki yaban hayvanları da yok olmaya başladı.

Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Vadisi’ni besleyen 60 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde 3’ü tamamlanmış, 5’i de proje veya planlama aşamasındaki HES’lerin akarsu üzerinde suyu borulara hapsetmesi nedeniyle etrafındaki doğal yapı da bozulmaya başladı. HES’ler nedeniyle kesilerek yok edilen binlerce asırlık ağacın yanı sıra, ağaçlar da kurumaya yüz tuttu. Alakır Vadisi’nde son olarak görülen çeşitli türlerdeki hayvan ölüleri ise bölgede tedirginlik yarattı.

Alakır Nehri Kardeşliği’nin (ANK) kurucuları ve bölgede yerleşik yaşamla doğal hayatın korunması için mücadele eden Birhan- Tuğba Erkutlu çifti, Dedegöl Enerji’ye ait Kürce HES’e çok yakın bir alanda önce bir guguk, kısa süre sonra da tilki ölüsüyle karşılaştıklarını belirtti. Erkutlu çifti, bu ölümlerin Kürce HES etrafında yaşanan doğal dengenin bozulmasından kaynaklandığını düşündüklerini kaydetti.

‘VEBALİ BOYNUNUZA’

Alakır’ın susuzluğa mahkum edilmesinin ardından bir tarafta nehir etrafından başlayan bitki örtüsünün yok oluşuna, son günlerde doğadaki yaban hayvanlarının da eklendiğini belirten ANK üyeleri, Alakır’ın artık hayvan mezarlığına dönüştüğünü dile getirdi. ANK’dan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES hakkında ‘esas’ yönünden ‘çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğinden ötürü’ mühürlediği santralin, ‘usul’ yönünden zaman aşımı gerekçesiyle tekrar faaliyetine izin vermesiyle birlikte baharın ortasında kuruyan Alakır Nehri’nde sucul yaşam neredeyse tamamen yok oldu. Şimdi de etrafı hayvan ölüleri kaplamaya başladı. Alakır Nehri, vadide yaşayan yüzbinlerce canlının tek yaşam kaynağı idi. Mahkemenin bir ‘soykırım’ kararına imza attığının delili bu görüntüler. İşte kalkınma, işte medeniyet, işte adalet, işte bereketli Anadolu’nun son dönemde getirildiği içler acısı durum. Vebali boynunuza.”