HES inşaatı kesti, onlar dikti

Tokat-Tozanlı-HESKaynak: Evrensel, 9 Nisan 2013
Tokat Tozanlı Vadisi’nde yapılmak istenen hidroelektrik santrallere karşı vadi halkının geçen yıl başlattığı mücadele devam ediyor. Daha önce çok kez eylem ve etkinlik gerçekleştiren Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu, bu kez de “HES’lere İnat Yaşasın Tabiat” sloganıyla fidan dikme etkinliği gerçekleştirdi.
Hukuki süreç devam etmesine rağmen Çilehane projesinin inşaatına başlamak üzere bölgeye iş makinelerinin gelmesi, halkın tepkisine neden oldu. Halk, doğa katliamına karşı yaşam alanlarını savunmak için, inşaat alanının hemen üst tarafında bulunan alanı ağaçlandırıp küçük çaplı bir orman oluşturdu. Önceki gün gerçekleşen etkinlikte, dikilen her bir fidana etkinliğe katılan kişilerin isimleri verildi.

ŞİRKET YETKİLİLERİ SALDIRDI

Bu sırada fidan dikme kampanyasına destek olmak amacıyla İstanbul’dan gelen misafirleri şirket yetkilileri ezmek istedi. Köye girmeden önce şantiye alanı ve iş makinelerini gören İstanbul’dan gelen yaşam savunucuları, şantiye şefine gerekli belgeleri sordu. Sorulara cevap veremeyen şantiye şefinin etrafındaki kişiler de, yaşam savunucularını arabayla ezmek istedi. Yapılan şikayet üzerine, saldırganların jandarma tarafından karakola götürülüp ifadeleri alındı ve iş makinelerinin çalışması durduruldu