Kaynak: Haber Aktüel, 23 Nisan 2013
Samsun Çevre Birlikteliği Platformu Üyesi Mimarlar Odası Şube Başkanı Selami Özçelik, Türkiye’de planlanan ve yapılan Hidroelektrik Santralleri’nin (HES) ülkenin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 7’sini karşılayacağını belirterek, “HES’ler ile su kaynaklarına uzun süreli el konuluyor.” dedi.
Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) konuşan Samsun Çevre Birlikteliği Platformu Üyesi Mimarlar Odası Şube Başkanı Selami Özçelik, Türkiye’de planlanan ve yapılan Hidroelektrik Santralleri’nin(HES) ülkenin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 7’sini karşılayacağını belirterek, iletim hatlarının yetersiz olması nedeniyle yüzde 15 oranında enerji kaybının oluştuğunu söyledi. Enerji iletim hatlarında meydana gelen kaybın önlenmesi durumunda HES’lerden üretilen enerjinin karşılanabileceğini öne süren Mimarlar Odası Şube Başkanı Selami Özçelik, “HES’lerin en önemli noktası, giderek su kaynakları azalan dünyamızda suyun kullanım hakkının 49 yıllığına sözleşmeler ile firmalara verilmesidir. Burada suya el konulması durumu vardır. HES’ler ile su kaynaklarına uzun süreli el konuluyor.” dedi.
“HES’LER CANLI HAYATINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkati çeken Mimarlar Odası Şube Başkanı Selami Özçelik, yerli kaynaklarla enerji üretilmesinden yana olduklarını söyledi. Enerji santrallerinin verimli tarım arazileri ile sahil kesimlerine kurulmasına karşı olduklarını vurgulayan Özçelik, “Ortada enerjide dışa bağımlı olduğumuz gibi bir gerçek var. Enerji üretilmesi konusunda yerli kaynaklar kullanılmalı ve yenilebilir kaynaklar çeşitlendirilmelidir. Bizler HES’ler “hiç yapılmasın.” demiyoruz.
Türkiye’de analizler ve araştırmalar yapılmadan su kaynaklarımızın üzerine HES’ler yapılarak doğal denge tahrip ediliyor. Biz buna karşıyız. Ayrıca HES’lerin kuruldukları akarsularının bir bölümünü bulunduğu yere bırakması mecburiyeti var. Mevcut düzende buna uyulmadığı gibi HES’ler kuruldukları akarsuyun yapısını bozuyor ve canlı hayatını olumsuz etkiliyor.” şeklinde konuştu.