HES şirketinden hayrat

Alakır-hayratKaynak: Hürriyet, 8 Mayıs 2013
Bir zamanlar gürül gürül akan 60 kilometre uzunluğunda bir nehirdi. Adı Alakır…Kısa bir süre önce nehrin suları kayboldu, borulara girdi. Çünkü üzerine HES kurulmuştu. HES’i kuran firma kuruyan derenin kıyısına incecik akan bir hayrat kurdu, gelip geçen içsin diye!
Alakır Vadisini besleyen 60 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde kurulu Kuzca HES’in sahibi Dedegöl Enerji firması, borulara hapsettiği su karşılığında kurumaya yüz tutan nehrin kenarına ’hayrat’ olarak bir çeşme yaptırdı.

Mahkemenin ’esastan’ değil ’usulden’ reddederek yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve 22 gün kapalı tutulduktan sonra çalışmasına yeniden izin verdiği HES’in, Alakır’ın suyunu topladığı ve borular içine almaya başladığı alanda hemen nehir kenarına bir çalışanları adına hayrat olarak yaptırılan çeşme tepki çekti.

Üzerine, “Bu çeşme Dedegöl Enerji A.Ş. tarafından Dinarlı Hilmi Aygündüz anısına yaptırılmıştır” yazısı bulunan çeşmeye ilişkin ANK üyeleri, “Dedegöl Enerji şirketi, Kürce Elektrik Santrali ile kuruttuğu Alakır nehrinin yanı başına bir hayrat inşa etti. Bu hayratı da santralin finansörü Metamar şirketinin mermer ocakları sorumlusu ve satış temsilcisinin adına ithaf etti” diye eleştirdi.