‘Nehirler birleştirir barajlar böler’

nehirler-birlestirir-barajlar-bolerAmazon yerlileri, Hasankeyflilerle birlikte Ilısu Barajı’na karşı eylem yaptı. Dicle Nehri’nin özgür akmasını talep eden eylemcileri, Hasankeyfliler, kemençe ve erbanelerle karşıladı.

Doğa Derneği Hasankeyf Temsilciliği öncülüğünde, Ilısu Barajı’nın yapımına karşı, Hasankeyf ‘in Dicle Nehri suları altında kalmaması için Amazon yerlileri, Hasankeyflilerle birlikte Ilısu Barajı şantiyesini kapattı. Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye’deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri tarihi Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde protesto eylemi düzenleyerek, Ilısu Baraj alanının girişini geçici olarak kapattı. Aralarında Amazon yağmur ormanlarında baraj karşıtı mücadeleleriyle tanınan ünlü Kayapo Kabilesi’nin Şefi Megaron Txucarramae’nin ve Hasankeyflilerin de olduğu çok sayıda eylemcinin katıldığı eylemde, üstünde İngilizce ve Türkçe “Nehirler birleştirir barajlar böler. Ilısu ve Belo Monteyi durdurun” pankartı açıldı. Barajda görevli özel güvenlikçiler eyleme engel olmaya çalıştı.

Barış ve dostluk için

Şantiye önünde açıklama yapan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, dünyanın çeşitli ülkelerinde gelen eylemcilerin kendilerine destek vermek amacıyla geldiklerini ifade ederek, nehirlerin özgür akması ve barış ile dostluk için burada olduklarını dile getirdi. Bu barajın kendilerine barış ve dostluk getirmeyeceğinin açıkça ortada olduğunu dile getiren Kılıç, “Ilısu Baraj projesi durdurulmadan ve Hasankeyf kurtarılmadan Türkiye’deki barış süreci tamamlanamaz. Aynı zamanda, Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının barajlarla tutulması Türkiye hükümetinin komşularıyla ‘sıfır sorun’ politikasıyla çelişmektedir. Çünkü Ortadoğu’da giderek artan su krizi bölgede gerilimin giderek artmasına sebep olabilir” diye konuştu.

‘Kalkınma sosyal adaletle mümkündür’

Kenya’dan gelen Joshua Angeler, “Ülkemdeki 3 baraja karşı nasıl mücadele ediyorsam Ilısu Barajı’na karşı verilen mücadeleye de destek veriyorum. Devletler hep gelişme ve kalkınma için çalışıyoruz diyorlar. Ancak kalkınma sosyal adaletle mümkündür” dedi.

‘Kültür ve nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik’

Brezilya Kayapo Kabilesi’nin lideri Megaron Txucarramae ise, “Şingu Nehri’ni Belo Monte’den kurtarmak için sürdürdüğümüz mücadele, Dicle Nehri’ni Ilısu Barajı’ndan kurtarmak için sürdürülenden farklı değildir. Biz hükümetlere, insanları ve kültürleri var eden nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik” diye konuştu.

‘Hükümet bizi kandırıyor’

Hasankeyf’in Suçeken (Şikeftan) köyü sakinlerinden barajın yapımına karşı tepki gösteren Emine Yılmaz ise, şunları söyledi: “Baraj olursa biz de ve hayvanlarımız da aç kalır. Eylemimizi su altında kalmaması için yapıyoruz. Yıllardır mücadele veriyoruz. Biz suyun içine girersek kim bize yemek verecek. Hükümet beni kandırıyor, toprağımı suyun altında bırakıyor. Devletten baraj istemiyorum.”

Yaklaşık yarım saat devan eden eylem, “No no baraj istemiyoruz” ve “Em nadin nadin em Heskîfê nadin” sloganlarıyla son buldu. Daha sonra heyet Hasankeyf merkeze geldi. Heyet burada Hasankeyfliler tarafından kemençe ve erbanelerle karşılandı. Heyet ve Hasankeyfliler, kemençe ve erbaneler eşliğinde söyledikleri parçalarla Hasankyef köprüsünden Küçük Kale’ye kadar yürüyüş düzenledi. Kalede söylenen ezgilerle yürüyüş sonlandırıldı.

Kaynak: DİHA