Karaahmetoğlu’ndan Muammer Güler’e HES’lerle ilgili soru önergesi

hes_dogankentKaynak: Giresun Haber, 21 Haziran 2013
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Doğankent’in Oyraca Köyü’nü ziyaret edip vatandaşların sorunlarını dinledi. Doğankent İlçe Başkanı İrfan Tüfekçi ile ziyaret ettiği vatandaşları dinleyen Milletvekili, HES inşaatı sonrası köyde yaşanan susuzluk sorununun 1 yılı aşkın süredir devam ettiğini ve yetkililerin konuya duyarsız kaldıklarını öğrendi. Vatandaşlar Karaahmetoğlu’ndan konuyu takip etmesini istedi. Selahattin Karaahmetoğlu 19 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması için konu hakkında soru önergesi verdi. Karaahmetoğlu soru önergesiyle şu hususları gündeme taşıdı ve şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Giresun İli Doğankent İlçemizde Oyraca Köyü sınırları içinde inşası devam eden Aslancık Regülâtörü ve HES Projesi çalışmaları sonucu içme suyu ve tarımsal su membalarının kaybolduğu görülmektedir. Tünelin inşası ile 1 yıldan uzun zamandır köy susuz yaşamaktadır. Bu hususta:

Oyraca Köyü’nün ne kadar zamandır içme suyu yoktur? HES Projesi sonucunda yaşanan su sorunu ile tarımsal ve ekonomik kayıp meydana gelmiş midir? Bu sebeple yurttaşlarımızın maddi kayıpları tespit edilip giderilmiş midir?

HES Projesi çalışmaları ile yok olan su kaynaklarına ilişkin ilgili uzman ve mühendislerce hazırlanan rapor doğrultusunda özellikle içme suyu olarak isale edilebilecek memba araştırması yapılmış mıdır?

Aslancık Regülâtörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanımı Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma Hükümleri çerçevesinde; lisans sahibi firma köyün suya kavuşturulması ve oluşan maddi kayıpların giderilmesi hususunda neler yapmıştır?

Firma maddi kayıpların giderilmesi ve içme suyu sağlanması amacıyla İl ya da İlçe Özel İdare Müdürlüğüne ne zaman ve ne kadar para yatırmıştır? Bu para ile bu güne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

Bu sebeple ilgili firmadan para alınmış ise köyün içme suyu ihtiyacı ile maddi kayıpları bu güne kadar niçin giderilmemiştir? Köyümüzün içme suyu ihtiyacı ne zaman karşılanacaktır?

Giresun Milletvekili benzer bir konuda verdiği diğer soru önergesinde ise Giresun’da HES projeleri ile meydana gelen tahribat ve zararların ise karşılanması için yüklenici firmalardan ne kadar para alındığını, ne kadarının kullanıldığını öğrenmek üzere sorular yöneltti. Karaahmetoğlu bu soru önergesinde ise şu soruları gündeme getirdi:

Giresun İlinde yürütülen HES projelerinden kaynaklanan zararların giderilmesi maksadıyla lisans sahibi firmalardan bu güne kadar ne kadar para alınmıştır? Bu sebeple oluşan zararların tümü giderilmiş midir?

Bu kapsamda meydana gelen zarar ve kayıpları yapılan çalışmaları ve harcamaları belirtir misiniz?”