Kaynak: Bianet, 17 Temmuz 2013
Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi, “kaçak” olduğunu iddia ettiği Mercan HES’in faaliyetlerinin durdurulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü’ne başvurdu.
Munzur Vadisi* Millî Parkı sınırları dahilinde bulunan Mercan Deresi üzerinde inşasına 1985’te başlanan Mercan HES’te, 2003’ten bu yana Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş tarafından enerji üretiliyor.
Girişim açıklamasında, Mercan HES’in, “Munzur Vadisi Millî Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı” onaylanıp kesinleşmeden ve gerekli izinler alınmadan inşa edilip elektrik üretimine başlandığını dolayısıyla “kaçak” olduğunu belirtti.
HES faaliyeti durdurulmadığı için Mercan Deresi’nin ekolojik dengesinin, bitki örtüsünün tahrip edildiği ve bir kısım endemik flora ve fauna türlerinin yok olduğu ifade edildi.
Ne olmuştu?
Girişim üyesi avukat Barış Yıldırım’ın Mart 2010’da HES’in kaçak olduğunu iddia etmesinin ardından 16 Mart 2010’da yapılan başvuruya rağmen Mercan HES’in faaliyetlerinin durdurulmaması üzerine, Mercan HES’in faaliyetlerini durdurmayan ve gerekli işlemleri icra etmeyen görevli/yetkililer hakkında ceza davası açılması talep edilmişti.
Tunceli Valiliği soruşturma izni vermemiş ancak karara itiraz edilmesi üzerine Malatya Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni vermişti. Soruşturma süreci sonrası ilgili kamu görevlileri hakkında ceza davası açılmıştı.
Şubat 2011’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan Mercan HES’e verilen Elektrik Üretim Lisansı’nın iptaline karar verilmesi talep edilmiş talebin zımnen reddi üzerine Danıştay’da dava açılmıştı.
Aralık 2011’de Mercan HES’te elektrik enerjisi üretimi amacıyla Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş.’ne elektrik üretim lisansı veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu görevlileri/yetkilileri hakkında Ceza Davası açılması talep edilmişti.
Yine Ocak 2012’de Mercan HES’te elektrik enerjisi üretimi amacıyla Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş.’yle Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalayan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü görevlileri/yetkilileri hakkında Ceza Davası açılması, talep edilmişti. (NV)
* Munzur Vadisi Millî Parkı, Türkiye’nin taraf olduğu “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”, “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi [Bern Sözleşmesi]”, “Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi” hükümlerine göre ve diğer ilgili uluslararası sözleşmelere göre mutlak olarak korunması gereken alanlardan.