Alakır’a HES halka sorulacak

alakirnehri-hesKaynak: Gerçek Gündem, 8 Ağustos 2013
Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Nehri üzerinde planlanan 2 yeni HES için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı, 22 Ağustos’ta yapılacak.

Antalya’da HES’lere karşı direnişin sembollerinden Kumluca İlçesi Alakır Nehri üzerinde başvuru dosyaları kabul edilerek süreci başlatılan 3 HES projesinden 2’sinin ÇED raporu için halkın katılımı toplantısının tarihi belli oldu. Kumluca İlçesi’nin en önemli su kaynaklarından Alakır Vadisi’nde 70 kilometre boyunca uzanan Alakır Nehri üzerinde Ado’ya ait Alakır, Tocak ve Kozdere HES’lerin dışında Dedegöl Enerji’ye ait Kürce HES olmak üzere 4 HES aktif durumda.

Nehir üzerinde planlanan diğer 5 HES’ten Dereköy Elektrik Üretim şirketinin ‘Dereköy Regülatörü ve HES Projesi’, Büyükalan Köyü sınırlarında Ado Madencilik Elektrik tarafından yapılması planlanan ‘Alakır-1 Regülatörü ve HES’ ile ‘Alakır-2 Regülatörü ve HES, Malzeme Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Tesisi’ projelerine ilişkin ÇED başvuru dosyaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edildi.

İKİ HES İÇİN HALKA SORULACAK

Alakır Nehri’nin en üst kollarında planlanan iki yeni HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda, Alakır 1 ve Alakır 2 HES projeleri için ÇED Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi gereğince Büyükalan Köyü’nde Merkez Kapalı Toplanma Salonu’nda 22 Ağustos günü saat 14.00’de halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılacağı belirtildi.

Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA)