Kaynak: Evrensel, 28 Ağustos 2013
Üç yıl önce Siirt’tin Şirvan ilçesine bağlı Yolkaya (Deyîna) köyü sınırları içinde yapımı Norveç menşeli Statkraft Enerji A.Ş. tarafından üstlenilen ve bölgede bulunan 18 köyü etkileyecek olan Çetin HES Barajı’nın yapım çalışmaları devam ediyor. Baraj için yapılan yol çalışmalarının 3 yıldır tamamlanmaması nedeniyle Yolkaya (Deyina) köyünün içme suyu kaynağının kapatılması, köyde bulunan üzüm, fıstık, nar, bağ ve bahçelerin üretimlerinde yüzde 80 azalmaya neden olurken, köylüler bu durumu yol kapatma eylemiyle protesto etti.
Köylülerin eylemi başlatmasıyla birlikte şirket yetkilileri tarafından Özpınar (Hesras) Jandarma Karakolu’na bilgi verilince çok sayıda asker köyü adeta ablukaya alırken, şirketin özel güvenlikçileri de eylem yerine geldi. Akşam saatlerine kadar herhangi bir şirket yetkilisi tarafından muhatap alınmayan köylüler, eylemlerinin altıncı saatinde yanlarına gelen şirket yetkililerine tepki göstererek, yaptıkları eylemin hak ve hukuk arayışı olduğunu alınan önlemlerin ise sorunu derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramayacağını belirtti.
Eylemde konuyla ilgili konuşan köy sakinlerinden Salih Seletli, 3 yıl önce köylerinin sınırları içinde yapımına başlanan barajın bölgede bulunan 18 köyü etkilediğini ve bu köylerin içinde en mağdur edilen köyün ise kendi köyleri olduğunu ifade etti. 3 yıl önce baraj inşaatı için başlatılan yol çalışmaları kapsamında su kaynaklarının kurutulduğunu ve defalarca köy sakinleri olarak gerekli mercilere sorunun giderilmesi için başvuruda bulunduklarını söyleyen Seletli, o tarihlerde devlet ve şirket yetkililerinin kendilerini muhatap olarak kabul ettiklerini ve her defasında köyün sorunlarının çözümü için gerekli ne varsa yapılacağı konusunda bizlere söz verilmesine rağmen 3 yıldır sorunlarının devam ettiğini ifade etti.
‘SORUNLARIMIZI ANLAMAYA ÇALIŞAN HİÇBİRKURUM YOK’
Son 3-4 aydır şirket yetkilerinin, köy muhtarı dahil olmak üzere hiç kimseyi muhatap almadığını belirten Seletli, en ufak bir sorunda şirket yetkililerinin askerleri köye yığdığını ve sorunların çözümü konusunda köylüler ile konuşma tenezülünde dahi bulunmadığını söyledi. Seletli, köyün ileri gelenlerinden olan 10 kişiden oluşan heyetin sorunlar için şirket yetkilileri görüşmek için şantiye alanına gittiğini ancak 3 bekletilip kimsenin heyet ile muhatap olmadığını kaydetti. Artık sabrı kalmayan köylülerin gerçekleştireceği eylem konusunda şirket yetkililerinin haberdar edilmesinin ardından yetkililerin kendilerini arayarak, “Gelin görüşelim, sizlerle yemekler yiyelim” demeye başladığını belirten Seletli, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve ikinci aşamaya geçilen süreçte HPG’lilerin geri çekilmeye başlamasıyla şirket yetkilileri başta olmak üzere bütün yetkililerin tavrının değiştiğini aktardı. Korucu olmayan köyler üzerinde baskıların arttığının altını çizen Seletli, köylülerin hak ve hukukunu aramaya başladığı anda karakol komutanı başta olmak üzere bütün yetkililerin kendilerine yönelik şiddet uygulanarak tehdit edildiklerini belirtti. Kendi sorunlarını dileyen ve anlamaya çalışan hiçbir kurumun olmadığını söyleyen Seletli, yaşadıkları kendi imkanları doğrultusunda çözüm bulmaya çalışacaklarını aktardı. Seletli, köy sakinlerinin yaşadığı sorunlar dahil olmak üzere baraj şantiyesinde çalışan ve 5 aydır ücretlerini almak için muhatap bulamayan işçilerin sorunlarının çözümü için hak ve hukuk arayışlarının devam edeceğini dile getirdi.
‘BARAJ YAPIMIK NEDENİYLE SU KAYNAKLARIMIZ TAHRİP EDİLDİ’
Köy muhtarı Ahmet Selbük ise, baraj yapımından Şirvan ve Pervari ilçelerine bağlı 18 köy içerisinden sadece kendilerinin mağdur edildiğini belirterek, Pervari ilçeye bağlı köylerde kadastro girmemesine rağmen taşlı ve herhangi bir işlevi olamayan arazilerin dahi karşılığının ödendiğini belirterek, belge ve makbuzlarının olmasına rağmen kendi köylerinde sıra geldiğine yetkililerin kendilerine bir şey ödenmeyeceği yolunda telkinlerde bulunduğunu söyledi. Köyün en yaşlı isimlerinden H. İbrahim Seletli de, 3 yıl önce başlanan baraj yapımı kapsamında yapılan yol çalışması nedeniyle köyün kaynak suyunun tahrip edildiğini ve üç yıldır su sorunu çeken köyde yetkililerin sorunun çözümüne yönelik her hangi bir adım atmadığını ve kandırıldıklarını ifade etti.
‘EVİMİZDE RAHAT OTURAMIYORUZ’
Devam eden baraj yapımında engelli kadrosundan işe alınan ve daha önce Manisa’da yaşayan İlamettin Seletli ise, baraj yapımının başlaması ile birlikte sulu arazinin işgal edildiğini ve bugüne dek kendisine herhangi bir ödemenin yapılmadığını, hakkını isteyince de işten atıldığını ifade etti. Şirket yetkililerinin karakola haber vermesi üzerine ellerinin kelepçelenerek, karakola götürüldüğünü söyleyen Seletli, hakkını arayan köylülere şirketin özel güvenlikçileri tarafından elektrikli şok cihazla müdahale edildiğini ifade etti. Yapım şirketinin köyün korucu olmamasından dolayı kendi köylerinden bulunan insanları işe almadığını işe alınanlarının ise çok ağır işlerde çalıştırıldığını iddia eden Seletli, çalıştırılanlara ise haklarının karşılığının verilmediğini söyledi. Köy girişi ve baraj için yapılan yolun en yakınında olan evin sahibi Saddet Seletli de, baraj yapımının başladığı günden bu yana evlerinde rahat bir şekilde oturamadıklarını belirterek, bunun yanı sıra devam eden yol çalışmalarından dolayı bağ ve bahçelerindeki ürünlerin toz bulutu altında kaldığını belirtti. (Siirt/DİHA)