Kaynak: İHA, 13 Ekim 2013
HES ve hızlı tren inşaatı nedeniyle mağdur olan yaşlı çift, yetkililerden yardım istedi.
Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Örencik köyünde yapımı süren Hidroelektrik Santrali (HES) ve hızlı tren çalışmalarının çevreye zarar verdiği iddia edildi. Çalışma nedeniyle köyde yaşayan Kadir Yılmaz (73) ve eşi Nefiye Yılmaz (67)’ın tapulu arazileri moloz yığınları ile dolarken yaşlı çift evlerinin de içinde bulunduğu araziye binbir zorlukla girip çıkabiliyor. Yolları kapatılan ve arazileri taş dolan Yılmaz çifti, yıllardır kullandıkları su kuyularının HES inşaatı nedeniyle kuruduğunu ve meyve ağaçlarının telef olduğunu söyledi. Örencik köyü ve çevresinde inşaatları süren HES ve hızlı tren çalışmaları, köy halkının bahçe ve tarlalarına büyük oranda zarar verdi. Geçimlerini sağladıkları tapulu arazileri üzerinde izin almadan çalışma yapılmasına tepki gösteren Kadir Yılmaz, şikayetçi olacağını belirtti.
Tren yolu istimlak alanının 13 metre olduğunu, buna rağmen 30 metre kadar alanı kullanarak kendi tapulu alanına girildiğini ve evinin giriş kapısı olmak üzere çevresindeki giriş yerlerini çalışmalardaki taşlar ile kapatıldığını öne süren Kadir Yılmaz, arazilerine girmekte güçlük çektiklerini anlattı.
Yılmaz, kendisine ait tapulu meyve bahçesinin ise HES ve hızlı tren çalışmaları sırasında bahçeye yığılan taşlar nedeniyle büyük oranda zarar gördüğünü ve birçok ağacının telef olduğunu söyledi.
“KİMSE İZİN ALMADI”
Şikayetçi olduğunu söyleyen Kadir Yılmaz, şöyle konuştu: “Devlet Demir Yolları’ndan şikâyetçiyim. Öte yandan HES arazimin önünü doldurdu, kışın kar yağdığında kar suları menfezlerden aktığı zaman benim arazimin tamamı yok olacak. Benim hakkımın aranması ve bunun önlenmesini istiyorum.”
Devlet Demir Yolları ve HES tarafından arazilerinin talan edildiğini söyleyen Kadir Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Benim arazilerim hem Devlet Demir Yolları tarafından hem de HES tarafından kafes telle çevrili, bahçelerim talan ediliyor. Bana hiçbir haber ve ihbarname verilmiyor. Bu yolları yapanlar biz yaparız, kırarız, geçeriz diyorlar. Ben kime şikayetçi edeceğim. Bir de beni dövmeye kalkıyorlar, malımı korumaya çalıştığımda. Kendilerinden davacıyım, ilgili makamlardan mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum.”
BARAJ ÇALIŞMASI SU KUYULARINI KURUTTU
Nefiye Yılmaz ise HES projesinden dolayı sondaj sularının kesildiğini ve bununla birlikte bahçelerindeki meyve ağaçlarının kuruduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada onca masraf yaparak sondajımızı kurdurduk. Bu sondajın suyu ile burada bir şeyler yapıyorduk, kendi yiyeceğimizi çıkarıyorduk. Şimdi bir ayı geçti bu barajın çalışmaları nedeniyle bu sondaj sularımızın hepsi kesildi. Şimdi su olmadığından dolayı meyvelerimiz kurumaya başladı, böyle giderse birkaç seneye kadar hiç meyve kalmayacak.”
Sondaj suyundan dolayı susuzluğun kendilerine verdiği zararları anlatan Nefiye Yılmaz, şöyle konuştu: “Çeşme suyuyla suladığımız hurma gayet doğal, fakat çeşme suyu ücretli olduğu için ağaçlarımızın hepsini sulayamıyoruz, gücümüz yetmiyor bundan dolayı meyvelerimiz kurumaya başladı.”
Evlerinin bahçesine giriş yerlerinin bir tarafını HES’in yüklenici firmasının diğer tarafının ise Devlet Demir Yolları tarafından taş doldurularak kapatıldığını belirten Nefiye Yılmaz, “Bizim yollarımızı kapattılar taş doldurdular, geçecek yerimiz yok. Zorla geçiyoruz, bir gün düşüp ölürsek kimden hesap soracaklar, bizim hakkımızı kim arayacak” dedi.
HES ve Devlet Demir Yolları çalışmaları başlamadan önce evlerine giriş kapılarının olduğunu, arazilerine rahatlıkla inebildiklerini, olanlardan sonra zorlukla girdiklerini belirten Nefiye Yılmaz, şunları söyledi: “Burada biz ekiyor biçiyorduk. Devlet Demir Yolları duvarlarımızı yıktı, HES şirketi yolumuzu kapattı, geçecek yer bırakmadılar” diye yakındı.
Yılmaz ailesi, yaşadığı sıkıntılı günlerden dolayı yetkililere seslenerek, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi.
BURAK CAN TOKYÜREK