Kaynak: Yeşil Gazete, 9 Ekim 2013
Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçeleri sınırlarında bulunan Ahmetler Kanyonu’nda Karpuz Çayı üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı çıkan köylülere şirket yetkililerinin müdahalesi üzerine yaşanan gerginlik sürüyor.
Konuyla ilgili olarak bugün Açık Radyo‘da yayınlanan Açık Yeşil programında Antalya Burdur Isparta Denizli Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz ile konuştuk.
Hediye Gündüz’ün verdiği çok çarpıcı bilgilere göre dün yaşanan olaylarda şirketin özel güvenlik güçleri silah kullanmış ve önceden biriktirdikleri taşları protestocu köylülere atarak 3 kişinin yaralanmasına neden olmuş. Hediye Gündüz’ün verdiği en çarpıcı bilgi ise HES projesinin üstlenicisi olan Seçenek Enerji‘nin inşaat işini verdiği taşeron firma Tatoğlulları‘nın yetkilisinin devlete köylülerin protestoları yüzünden çalışamadıklarını söylediklerini ve devletin kendilerine “özel güvenlik tutun” tavsiyesinde bulunduğunu açıklaması. Bu tavsiye dün yaşanan müdahalenin devlet tavsiyesine uygun olduğunu düşündürüyor.
Hediye Gündüz‘ün konuyla ilgili verdiği bilgi şöyle:
“Firmanın yetkilisi kendiliğinden söyledi. Köylülerin istemediğini şirket de anladı. Devlet kurumlarına gidiyorlar, köylüler bize bunu yaptırmak istemiyor, biz ne yapacağız diyorlar. Devletin verdiği yanıt çok önemli. Diyorlar ki: ‘Özel güvenliğinizi kurun ve gidin inşaatınızı yapın.’ Firma yetkilisi herkesin içinde bunu anlattı.”
Hediye Gündüz’ün verdiği bilgiye göre HES’in yapılacağı akarsu 6000 kişinin tarım yaptığı bir alana su sağlayan ve sadece Ahmetler’i değil, birkaç köyün faydalandığı bir su. Karpuz çayı çevresinde kavak ağaları bulunuyor ve kanyon kızılçam ormanlarıyla kaplı.
Ahmetler kanyonundaki HES projesine karşı köylülerin 2 yıldır mücadele ettiğini söyleyen Gündüz, HES inşaatının dün dördüncü kez denediğini, hafta sonu köylülerin şirketle yaptığı görüşmelerde şirketin iş araçlarını çekme sözü verdiğini ancak Pazar günü iş makinelerinin çalışmaya başladığını, bunu haber alan köylülerin de tedirgin olarak inşaatı engellemek için oturma eylemi yapmaya gittiklerini, anak köylüler iş araçlarına daha yaklaşamadan şirket güvenlik görevlilerinin köylüleri taşa tuttuğunu, silahla ateş açtığını ve ormanın içinde köylülere karşı biber gazı kullandığını söylüyor.
Gündüz’ün verdiği bilgiye göre dün olayların ardından Jandarma iki silaha el koymuş durumda. Silahları kullananın da şirketin mühendisi olduğu iddialar arasında.
Su 3,4 kilometrelik tünele alınacak
Dün ajansların geçtiği haberlere göre taşeron firmanın yetkilisi Hakkı Tatoğlu HES projesinin halka zararı olmadığını anlatmaya çalıştıkları ama bunda başarılı olamadıklarını söylemiş. Ajans haberlerine göre köylülerin öne sürdüğü suyun taşınması şeklinde herhangi bir şey olmadığını ifade eden Tatoğlu, “Ahmetler Kanyonu’ndan yaklaşık bin 700 metre ileriye 3,5 metre yüksekliğinde kapaklı regülatör yapacağız. Bin 700 metre uzunluğunda 4,5 metreküp kapasiteli bir kanal yapılarak, tünele alınan su 3 bin 400 metre sonra Ahmetler köyü köprüsünden tekrar dere yatağına verilecek. Dolayısıyla dereden aldığımız suyu dereye bırakacağız. Sondaj yapılması ya da suyun taşınması gibi bir şey söz konusu değil. İsteyene projeleri gösterebiliriz.” açıklamasında bulundu.
Projesi tamamlandığında 6 ay çalışıp 6 ay çalışmayacağını kaydeden Tatoğlu, “Kışın 30 metreküp civarında su gelmektedir. Biz tünele sadece 4.5 metreküp su alacağız. Dolayısıyla burada bir sıkıntı yaşanmayacak” dedi.
Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Mustafa Koç ise, olayların firma tarafından daha önce verilen bir söze uyulmamasından kaynaklandığını savundu.
Koç, “Üç gün önce yapılan görüşmelerde makinelerin çekileceği vaadiyle köylüler buradan çekilmişti. Fakat sonunda çekilmediklerini ve dün gece iş makinelerinin çalışmalara başladığını, faaliyete geçtiğini öğrenmişler ve sabah burada toplandılar. Antalya’dan, Manavgat’tan, farklı köy ve beldelerden gelenler oldu. Bu ırmağın suyundan faydalanan köyülerin hepsi destek veriyor” dedi.
Firma güvenlik görevlilerin havaya ateş açtığını iddia eden Koç, “Hiçbir şey yokken havaya silahla ateş açılması ve greyderi üstlerine doğru sürmelerinden dolayı köylülerimiz endişeye kapıldı ve karşılıklı taş atmalar yaşandı. Bu atışmalardan dolayı 3 köylümüz yaralandı. Köylülerimiz mermileri toparlayıp jandarmaya teslim ettiler” diye konuştu.
Bu kanyonun sadece kendi köylerinin değil Akdeniz’e kadar giden bölgedeki en az 12 köyün yaşam kaynağı olduğunu dile getiren Koç, devletin daha duyarlı davranması, köylüleri de dinlemesi gerektiğini söyledi.
150 köylüye 30 özel güvenlik
Bianet’in haberine göre ise Antalya Burdur Isparta Denizli Kaş Platformu dün sabah köylülerle birlikte inşaat alanında oturma eylemi yapacağını ve çadır kuracaklarını duyurmuştu. Platformun verdiği bilgiye göre, önceki akşam saatlerinde HES’i yapacak şirket 30 kadar özel güvenlikle inşaat alanına gelmişti.
Ajans haberlerine göre protestocu köylüler ve çevreciler 150 kişi kadardı.
NOT: Haberi yapmak için HES’i yapan şirket olan Seçenek Enerji’yi arayarak olayla ilgili bilgi ve görüş almak istedik. İki kez yetkili bir kişinin bizi arayacaklarını söylediler. Ancak haberi yayınlayana kadar kendilerinden bir haber alamadık. Eğer şirketten bir açıklama yapılırsa bunu da ileteceğiz.
Haber: Ümit Şahin