Kaynak: Haberler3, 11 Kasım 2013
Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Yukarı Kaleköy mevkiinde yapımı devam eden baraj yapımında çalışan bir grup işçi, çalışma koşullarının iyileştirilmediği gerekçesiyle greve gitti.
Yapımı devam eden Kaleköy Baraj inşaatında çalışan işçiler 3 günden bu yana iş bırakma eşlemi yapıyor. Eylem yapan işçiler, çalışma şartlarının iyileştirilip, mevcut şantiye şefinin değiştirilmesi halinde greve son vereceklerini söyledi. Şantiye kurulduğundan beri bölge halkına büyük haksızlık yapıldığını ileri süren grev sözcüsü Cengiz Çalışkan, sıkıntıların yetkililere iletildiğini fakat isteklerin yerine getirilmediğini belirtti. Şantiye çalışmalarından dolayı civar köylerin tarım ürünlerinden verim elde edemediğini bildiren Çalışkan, “Köylülerin hayvanları telef olmuştur. Sıkıntılarımızı ilettik hiçbir toplantıda bizim isteklerimizi yerine getirmediler. Patronlar, genel müdürler ve şantiye şefine söyledik fakat hiçbir dileğimiz yerine getirilmedi. Dinamik deposu köyün içinde bütün illerde dinamik patlatma işi belirli izinler alınmadan yapılmaz tonaj 5 ton ise 50, 100 ton getirirler. Bir denetleme yapıldığı zaman pikaplarla dinamikleri diğer şantiyelere dağıtırlar. Kimsenin ruhu duymaz. İki yıldır bu şantiye burada kaç kez dile getirdik köylü ürünlerden verim alamıyor” dedi.
Şantiye çalışmalarında atık ve çöplerin toprağın altına gömüldüğünü ileri süren Çalışkan, “Çöplerle ilgili gelen yetkililere çöpleri Solhan ilçesinden gelip alıyorlar dediler halbuki çöpler burada gömüyorlar herkes biliyor. Şantiyede bölgedeki köyler ve Solhan dahil olmak üzere çalışan insanlar vardır. Toplantılarda dile getirdik dedik ki eğer bu proje bölge halkına sunulmuşsa, bu insanların çalışması lazım. Ama onlar hep kendi adamlarını getirdiler. Bizim bölge halkını bir köle gibi kullanıyorlar. Dışarıdan gelen adam 2 Bin TL maaş ile başlıyor ama bölge halkı askeri ücretle çalıştırılıyor” şeklinde konuştu.
Kaleköy Barajı’nın bitirilmesi durumunda bölgede bulunan bazı köylerin yaşam alanları ve kültüreldeğerleri sular altında kalacak. Bu durumun endişesini yaşayan köylü işçiler de durumdan rahatsız olduklarını belirtiyorlar. Barajın bitirilmesiyle Kale köy, Aslanbeyli ve İnandık köylerinin sular altında kalacağını ifade eden Yunus Çoban, “Bu köyler hakkında yeni yerlerinin belirlenmesi için Solhan Kaymakamlığı’na durumu bildirdik. Kaymakam Bey durumu şantiye yetkililerine danışıyor. Köylüler olarak kendimiz bir yer belirledik fakat bizim belirlediğimiz yeri de mera diye kabul etmediler ne olacak bu durum” dedi.
Sanayi esnafının durumu kendilerine ilettiğini belirten Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cevdet Çalbay da, esnafın sorunlarıyla ilgileneceğini belirterek, konuyu gerekli mercilere ileteceğini söyledi.
Öte yandan, şantiye şefi ise gazetecilere açıklama yapmayarak, basın mensuplarının şantiye alanına girmesine izin vermedi.