Kaynak: Birgün, 24 Kasım 2013
İstanbul’un taze sebze ihtiyacını karşılayan ve kent merkezine yakın tarım alanlarından olan Sarıyer’deki Gümüşdere bostanları yok olmaktan kurtuldu. Bostanlar, İSKİ’nin atık arıtma tesisi projesiyle tehdit altındaydı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanı olarak kabul edilen araziye atık arıtma tesisi yapılması için Toprak Koruma Kurulu’ndan geçen Mart ayında karar çıkmış, Kurul, yaklaşık 600 dönümlük, tek parsel olan arazinin 80 dönümünün tarım statüsünden çıkarılarak İSKİ’ye tahsis edilmesine karar vermişti. Gümüşdere bostanlarını yok edecek arıtma tesisi projesi köy halkının yoğun itirazı üzerine geri çekildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Koruma Kurulu’nun kararını bozarak araziyi ‘sulu özel tarım arazisi’ statüsüne soktu, böylelikle araziye yapılaşma yasağı getirilmiş oldu.
ORGANİK TARIM
Yıllardır Gümüşdere bostanlarında tarım yaparak geçimlerini sağlayan köy halkı ise yeni bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor. Gümüşdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’nden Ziraat Mühendisi Beyhan Uzunçarşılı, “Şu an Gümüşdere tarlalarını İstanbul’a kazandırmak için çalışmlalara başladık. Devletimiz de tarım arazilerimize sahip çıktı. Sürdürülebilir kent tarım projesi üzerinde çalışıyoruz. Gümüşdere halkı, Sarıyerliler, STK’lar olarak yerel gıdaya sahip çıkmak, organik tarım bilincini geliştirerek yerel ürünleri İstanbul’a kazandırmak için bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi. Hayvancılık, seracılık ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapılan Gümüşdere’de seminerlele organik tarım eğitimi verilmesi planlanıyor.
‘AVRUPA’YA ÖRNEK PROJE’
Projenin tüketiciyi bilinçlendirmeyi de amaçladığını belirten Uzunçarşılı, “Proje dahilinde organik ürünlerin satılacağı küçük dükkânlar ve tanıtım amaçlı minik üretim alanları ve seralar kurmayı hedefliyoruz. Okulları ve öğrencileri bilinçlendirecek seminer etkinlikleri de düzenleyeceğiz. İstanbullular burada organik yerel gıdaya ulaşabilecek. Avrupa’ya dahi örnek olacak bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.
NEDEN ÖNEMLİ?
Tarım, Gümüşdere köyünün yıllardır geçim kaynağı. Eskiden Rum köyü olan ve şarapçılığıyla ünlü olan köye 1924’te mübadeleyle birlikte Selanik’ten gelen Pomaklar yerleştirilmiş. Yıllardır bölgede tarımla uğraşan Pomaklar, köylerinde geleneklerini ve dillerini hâlâ yaşatıyor. Tek parsel olan arazinin 490 dönümünde seracılık ve açık alan tarımcılığı yapılıyor. Elde edilen mahsuller İstanbul’un taze sebze ihtiyacını karşılıyor. Ürünler, Sarıyer, Bebek, Arnavutköy ve Beşiktaş’ta semt pazarlarında ve hallerde satılıyor. Tarlalarda kimyevi gübre kullanılmıyor ve ilaçlama çok az yapılıyor.
Olgun Kundakçı