Kaynak: Atlas, Yusuf Yavuz, 30 Kasım 2013
Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı meyve bahçeleriyle ünlü Sülekler köyünde yapılmak istenen HES projesine karşı yaklaşık 4 yıldır mücadele veren köylüler sonunda sularını geri almayı başardı.
Küçük ölçekli olduğu gerekçesiyle ÇED sürecinden muaf tutulan HES projesine karşı dava açan köylüleri haklı bulan Antalya İdare Mahkemesi, hukuka aykırı bulduğu projeyi iptal etti. Sülekler köyü Muhtarı Kerim Doğan kadın erkek birlikte mücadele ederek sularını geri kazandıkları için sevinçli olduklarını dile getirirken davanın avukatı Tuncay Koç, mahkemenin kararının, 2008 yılından önce küçük ölçekli HES projelerine verilen ÇED muafiyetleri için örnek bir karar olduğunu söyledi.
HES PROJESİNİ VALİLİK ÇED’DEN MUAF TUTMUŞTU
Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı bin 500 nüfuslu Sülekler köyü, bölgenin önemli meyvecilik merkezlerinden biri. Ancak köyün en önemli su kaynağı olan Azap Deresi üzerinde Değirmen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılmak istenen HES projesi yüzünden Sülekler köylüleri için kabus dolu günler başladı. 2.06 MW kurulu güce sahip olması planlanan HES projesi, 2003 yılında yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği gereğince Antalya Valiliği tarafından ÇED sürecinden muaf tutuldu.
HES NÖBETİ TUTAN KÖYLÜLER PROJEYİ YARGIYA TAŞIDI
Bunun üzerine HES projesine karşı çeşitli eylemler yapan Sülekler köylüleri, bir ardıç ağacının altında kurdukları çadırda kadın erkek günlerce nöbet tutarak şirketin çalışma yapmasını engellemeye çalıştılar. Jandarmanın zaman zaman köylülere sert müdahalesine rağmen sularını vermemek için direnen köylüler bu arada HES projesini yargıya taşıdı. Sülekler köylülerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Valiliği’ne karşı açtığı davaya Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi de köylülerden yana müdahil olurken, davayı gören Antalya 1. İdare Mahkemesi, HES projesine ÇED muafiyeti veren idari işlemin hukuka aykırı olduğuna hükmederek işlemi iptal etti.
MAHKEME HES PROJESİNİ ‘HUKUKA AYKIRI’ BULDU
Mahkemenin 10 Ekim 2013 tarihli kararında, 2008 yılında yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğine göre 0,5 MW üzeri nehir tipi HES’lerin yönetmelik kapsamına alındığını, ayrıca 2011 yılında ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kurulu gücü 0-25 MW arasında olan nehir tipi HES’ler için proje tanıtım dosyası hazırlanmasının gerekli kılındığına işaret edilerek, “Çevre Kanununda belirtilen ekosistemin devamı ve sürdürülebilir çevre ilkesinin sağlanabilmesi için projenin sosyal, teknik, ekonomik ve çevre boyutlarının bir arada değerlendirildiği bütüncül ve tam katılımlı bir bilimsel çalışmanın gerçekleştirilmesi ancak ÇED süreci ile mümkün olabileceğinden; santralin kapasitesinin 2.06 MW olması nedeniyle ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirilemsine yönelik tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” hükmüne yer verildi.
AV. TUNCAY KOÇ: ‘HES’LER EN BAŞTAN DEĞERLENDİRİLMELİ’
Davanın avukatı Tuncay Koç, mahkeme kararının 2008’de çıkarılan ÇED yönetmeliğinden önce verilmiş muafiyetler için örnek bir karar olduğunun altını çizerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın geçtiğimiz hafta yaptığı HES’lerin doğayı tahrip ettiği yönündeki açıklamasını da göz önünde bulundurusak, HES projelerinin en baştan değerlendirilmesi gerekmektedir” görüşünü savundu.
SÜLEKLER FELAKETTEN KURTULDU, DARISI AHMETLER’İN BAŞINA
Türkiye’nin bugün itibari ile kurulu enerji kapasitesinin 61,000 MW olduğunu ancak bunun ihtiyacın yüzde 40 üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Koç, “Bu nedenle acil bir HES ya da termik santral ihtiyacı bulunmamaktadır. Türkiye enerji politikalarını gözden geçirmek zorundadır. Yoksa bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Korkuteli Sülekler köyü şimdilik bu felaketten kurtulmuştur. Darısı Manavgat Ahmetler köyünün başına” diye konuştu.
MUHTAR KERİM DOĞAN: ‘SUYUMUZ GERİ GELDİ, SEVİNÇLİYİZ’
Sülekler köyü Muhtarı Kerim Doğan ise mahkeme kararının köyde sevinçle karşılandığını belirterek, “köyümüzün hakkı olan suyumuz geri geldi. Sülekler köyü olarak kadın erkek, çoluk çocuk hepimiz birlik olup su hakkımız için mücadele ettik. Bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
SÜLEKLER’DE GÜNDE 100 TON MEYVE ÜRETİLİYOR
600 haneli Sülekler köyü ile 500 haneli komşu Dereköy’ün yaz aylarından günde yaklaşık 100 ton meyve üretimi gerçekleştirdiğinin altını çizen Muhtar Doğan, su kaynaklarının kendileri için hayati önemde olduğunu belirterek, “köyümüzde kirazla başlayan meyve sezonu, kayısı, vişne, şeftali ve erikle yaklaşık 120 gün sürüyor. Meyve sezonunda her gün yaklaşık 100 ton meyve gönderiyoruz. Ürettiğimiz meyveler çoğunlukla yurt dışına ihraç ediliyor. Bunca insanın menfaatini sağlayan suyumuzu bir kişinin çıkarına hizmet edecek şekilde uygulamaya konulan bu girişimin iptal edilmesi bizi sevindirdi” diye konuştu.