Kaynak: Özgür Kocaeli, 11 Ocak 2014
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, alınan tedbirlerle İstanbul’u susuz bırakmayacaklarını, Melen Çayı ve Ağva’da da 3 yeni baraj yapacaklarını söyledi. Çalışmalarla birlikte İstanbul’da 3 yıl kuraklık olması halinde bile su sorunu yaşanmasının önüne geçileceğini belirten Eroğlu, Perşembe-Cuma gününden itibaren de yağış beklediklerini söyledi.
Bakan Eroğlu, Topkapı’da Yeşil Plaza’da Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nde (ASKON) düzenlenen toplantıya katıldı. Bakanlık olarak su ve ağaçlandırma ile ilgili çalışmalarını anlatan Eroğlu, İstanbul’daki barajlarda yaşanan su seviyesi düşüklüğü ve kuraklık ile ilgili soruları cevapladı. Basında yer alan fotoğrafların Alibey ve Elmalı barajlarına ait olduğunu ancak bu barajların transfer barajları olduğunu söyledi. İstanbul’a su sağlayan barajlarda yeterli su bulunduğunu savunan Eroğlu, ilave olarak yeni barajlar yapıldığını şöyle açıkladı: “Diğer barajlarımızda su var. İstanbul’da su sıkıntısı olmayacak. Bizim master plandaki 35 milyona kadar su verecek sistemleri, 2070 yılına kadar sürecek sistemleri hazır ediyoruz. Çoğu tamamlandı. Altyapı şebekesi tamamen yenilendi. 200-300 yıl dayanacak bir şebekemiz var.” dedi.
Alınan tedbirlere ek olarak Melen ve Ağva’da yeni barajlar yapılacağını açıklayan Eroğlu, “Melen barajını yapacağız. Ağva’da da Osmangazi ve Sungurlu barajlarını yaparak 3 yıl kuraklık olması halinde İstanbul’a hala su verebilecek bir sistemi kuruyoruz şu anda. İstanbul’a su sıkıntısı yaşatmayacağız kaldı ki Perşembe Cuma gününden itibaren de yağışlar gelecek. Su olmadığı zaman Melen’den su getirtiyoruz. Avrupa Yakası’nda su sıkıntısı olması durumunda biliyorsunuz Boğaz’ın altından dev bir tünel inşa ettik. Melen Çayı’nın suyunu Kağıthane’ye ulaştırıyoruz.” ifadesini kullandı. İstanbul’a geniş ve karmaşık bir su altyapısı kurduklarını ve bazen kendisinin bile bu duruma şaşırdığını belirten Eroğlu, “Çok karmaşık, yedeğin yedeği olan bir sistem var İstanbul’da. Aksi taktirde İstanbul susuz kalır. Hatta ben bazen bakıyorum. Bu kadar biz büyükşehire nasıl su veriyoruz. Bazen ben bile şaşırıyorum” dedi. 1994 yılında İstanbul’da kaçak kayıp su miktarının yüzde 65 seviyelerinde bulunduğunu söyleyen Eroğlu, yenilenen şebeke altyapısı ile bu kayıpların büyük oranda azaltıldığını belirtti. Bakan Eroğlu, İstanbul Boğazı’nda bulunan alt akıntıdan elektrik üretilmesi ile ilgili bir soruyu da cevapladı. Eroğlu, konu ile ilgili araştırma yaptırdıklarını ancak yapılacak yatırımın ekonomik olmadığı sonucunu aldıklarını belirten Eroğlu, “Ona bakarsanız hidroelektrik santraller çok daha ekonomik. Ama o ekonomik bulunmadı. Daha sonra belki sistemler gelişebilir, hakkaten bir potansiyel ver ama yatırım maaliyeti çok fazla üretilen çok az.” değerlendirmesinde bulundu.