Kaynak: Milliyet, 9 Ocak 2014
HES projeleriyle ilgili son 11 yılın verileri ortaya çıktı. Bu süreçte toplam bin 356 proje karara bağlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine 65 dava açıldı. En çok dava Rize, Artvin, Kastamonu, Ordu’da HES’lere karşı açıldı
Doğaya ve nehir yataklarına verdiği zarar dolayısıyla tartışmalara neden olan hidroelektrik santrali (HES) projeleriyle ilgili son 11 yıllık veriler ortaya çıktı. Nehir tipi santrallerde son 11 yılda Ek-1 kapsamında 655 projeden 274 HES projesi için, “ÇED olumlu”, Ek-2 kapsamında 2 bin 5 88 projeden bin 82 HES projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.
Toplamda bin 356 proje karara bağlanmış oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine 65 dava açıldı. Bakanlık aleyhine en çok dava Rize, Artvin, Kastamonu ve Ordu’da yapılmak istenen HES’lere karşı açıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yönelttiği soru önergesinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10. maddesinde “Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdür. ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ olumlu kararı veya ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez’ denilmektedir” ifadesine yer verildiğini kaydetti.
Küçük, 2002-2013 arasında ülke genelinde nehir tipi hidroelektrik santralleri proje, inşa ve işletme izni için kaç ÇED raporu verildiğini ve nehir tipi HES’ler için verilen ÇED kararları için açılan dava sayılarını sordu.
‘Proje tanıtım dosyası’ hazırlanıyor
Soru önergesine yanıtta, 2002-2013 arasında ülke genelinde projelendirilen enerji sektörüne ait yatırımlara ilişkin veriler açıklandı.
ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Yönetmeliği’ne göre, kurulu gücü 25 MW ve üzeri olan nehir tipi santraller Ek-1, kurulu gücü 0.5 MW ve üzeri olan nehir tipi santraller Ek-2 listesinde yer alıyor. Ek-1 listesindeki HES projeleri için ÇED süreci koşulken, Ek-2 listesindeki HES projeleri için, “Proje Tanıtım Dosyası” hazırlanıyor ve ÇED’in gerekli olup olmadığına karar veriliyor.