Kaynak: Necip Salcan-Sevgi Korkut, Zaman, 11 Ocak 2014
Türkiye genelinde kurak bir kış yaşanıyor. 1 Ekim 2013-2 Ocak 2014 tarihleri arasında yağış yüzde 32 geriledi. Bursa’daki 8 gölette sadece balıklara yetecek kadar su kaldı, sulu tarım aylar öncesinden yasaklandı. Kocaeli’de Yuvacık Baraj Gölü’ne Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılıyor. Geçen hafta Adanalı çiftçiler yağmur duasına çıktı. İstanbul’daki barajlarda ise doluluk oranı yüzde 33 ile son altı yılın en düşük seviyesine indi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir toplantıyla İstanbul’da yaşanacak muhtemel su sıkıntısını değerlendirdi. Eroğlu, İstanbul’un susuz kalmaması için gerekli planlamaları yaptıklarını belirtti. Topbaş ise İstanbulluları, doğal kaynakların dikkatli kullanılması yönünde uyardı.
Türkiye, kurak bir kış mevsiminden geçiyor. 1 Ekim 2013 – 2 Ocak 2014 tarihleri arasında düşen yağış miktarı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 32 geriledi. Ülke genelinde bu hafta sonu da bahar havası yaşanacak. Ancak yağmur ve kar yağışındaki azalma, özellikle büyük şehirlerdeki barajları vurmuş durumda. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) alınan verilere göre barajlar alarm veriyor. Geçen yıl ocak ayında yüzde 64 olan barajların doluluk oranı, şu an 33’e kadar düştü. Aynı durum Bursa, Kocaeli ve Aksaray’da da yaşanıyor. Bursa’nın Yenişehir Ovası’na can veren 8 gölette su seviyesi yüzde 3’lere kadar inerken, Kocaeli’nin içme suyunun büyük bölümünün sağlandığı Yuvacık Baraj Gölü’ne giren su miktarı 190 bin metreküpe kadar düştü. Yaşanan su sıkıntısı şöyle:
İSTANBUL: İSKİ’den alınan verilere göre İstanbul’da geçen sene ocak ayında yüzde 64 olan barajların doluluk oranı, bu yıl yüzde 33’e kadar düştü. 8 Ocak itibarıyla 304 milyon metreküp suyun bulunduğu 10 barajdaki doluluk oranları şöyle: “Ömerli Barajı: yüzde 50,62, Pabuçdere: 0,38, Sazlıdere: 20,11, Büyükçekmece: 31,62, Alibey: 20.71, Terkos: 42,71, Kazandere: 4,09, Elmalı: 7,84, Darlık: 36,21, Istrancalar: 53,59.” İSKİ’den üst düzey bir yetkili, “İçme suyu kaynaklarına yeteri kadar su gelmediğini görüyoruz. Buna rağmen umudumuzu koruyoruz ve mayısın sonuna kadar gelecek yağışlarla barajlarda istenilen doluluk oranını yakalayacağımızı düşünüyoruz.” diyor.
BURSA: Yenişehir Ovası’na can veren 8 gölette sadece balıklara yetecek kadar su kaldı. Balıkların yaşayabilmesi için sulu tarım aylar öncesinden yasaklandı. Göletlerde incelemelerde bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Önümüzdeki 3 ay boyunca kar ya da yağmur yağmazsa sulu tarım yapılması mümkün değil. Şartlar böyle giderse çok kötü bir yıl geçiririz. Sanırım daha erken yağmur duasına çıkacağız.” dedi.
KOCAELİ: Kentin içme suyunun büyük bölümünün sağlandığı Yuvacık Baraj Gölü’ne yeterli yağış olmaması sebebiyle Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılıyor. Ancak bu da yeterli olmadı ve Yuvacık’taki su seviyesi son yılların en düşük seviyesine indi. İzmit Su İşletmesi Genel Müdürü (İSU) İlhan Bayram, baraja giren suyun iki mislinin şebekeye pompalandığını belirterek, bütün umutlarını beklenen yağışlara bağladıklarını dile getirdi.
AKSARAY: Son 20 yılın en kurak yılını yaşayan Aksaray’da 159 milyon metreküp kapasiteli Mamasın Barajı’ndaki su seviyesi 29 milyon metreküp seviyesine düştü. Aksaray Tarım Platformu üyeleri, nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı ilde acilen dış havzalardan su getirilmesi gerektiğine dikkat çektiler.
‘İstanbul’u susuz bırakmayacağız’
İstanbul’da bulunan barajlardaki doluluk oranının son altı yılın en düşük seviyesine düşmesi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı bir araya getirdi. İki isim, İstanbul’un su durumu ve uygulamaya konulacak yeni projelerle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. “Vatandaşlarımız endişe etmesin. Biz İstanbul’u susuz bırakmayacağız.” diyen Eroğlu, 1994 yılında İstanbul’da yaşanan su sıkıntısını çözdüklerini, 2040 yılı master planını ilan ettiklerini hatırlattı. Kentte 7 yılda bir kuraklık yaşandığını belirterek, “Kuraklığa karşı tedbirimizi alıyoruz. 2007 yılında 80 yılın kuraklığı vardı. O tarihte el ele verdik. Şafak hareketiyle Melen’in 2012’de gelecek suyunu Ömerli’ye akıtıverdik. İkinci dev isale hattı işini yapıyorlar. Melen Barajı ile bir yıl değil, iki üç yıl kuraklık olsa dahi suyu orada biriktirmek istiyoruz.” diye konuştu. Eroğlu, Ağva civarında Osmangazi ve Sungurlu barajlarının inşa edileceğini de açıkladı.
Topbaş da 2007 yılındaki kuraklıkta Melen’den 185 kilometrelik hat döşenerek İstanbul’un imdadına yetişildiğini anlattı. Melen Projesi’nin ikinci etabında çalışmaların sürdüğünü kaydeden Topbaş, İstanbul’da yaşayanlara da şöyle seslendi: “Dünyada hızla tükenen doğal kaynaklar var. Dengeli kullanmak gerekmektedir. İstanbullular müsterih olsunlar ama doğal kaynakları dikkatli kullansınlar.”