Yeni Hasankeyf’e halk değil, devlet taşındı

hasankeyf-3Kaynak: ANF, 27.01.2014
Ilısu Barajı altında kalacak olan Hasankeyf için şimdiden hükümet kamu binalarını taşımaya başladı. Raman Dağı eteklerinde oluşturulan yeni kamu yerleşim alanlarına Hükümet Konağı, Belediye, PTT binaları yapılırken, halk bölgeye göçmek istemiyor.

Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf ilçesi için ilçenin 3 kilometre uzaklığında Raman Dağı eteklerinde oluşturulan yeni yerleşim alanına kamu binalarının taşınma işlemi sürüyor. Halk ise, bulundukları yerleri terk etmeyerek, yeni yapılan yerleşim yerlerine gitmeyi kabul etmiyor.

Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayça, kaymakamlık ve bağlı birimlerinin yaklaşık 3 aydır ilçenin yeni yerleşkesinde hizmet verdiğini, İlçe Jandarma Komutanlığı hariç bütün kamu binalarının bu ayın sonunda yeni yerleşim yerine taşınacağını söyledi.

VATANDAŞLAR KONUTLARI KABUL ETMEDİ

Vatandaşların konutları talep etmediği sürece TOKİ’nin herhangi bir işlem yapamadığını dile getiren Kaymakam Ayça, şunları söyledi:

“Burada ilk adımı atacak olan vatandaşımızdır. Bakanlıktan aldığımız talimat gereği kaymakamlık bünyesinde bir talep alma ofisi kuruluyor. Vatandaşlarımız buraya gelip istediği konut tipini seçmek durumunda. Ondan sonra TOKİ bu talepleri değerlendirip kaç vatandaşımız 1+1 veya 2+1, kaç tanesi müstakil konut istiyor bunların tespitini yapıp ondan sonra inşaat aşamasına geçecek. Ama şuanda vatandaşımızdan bir talep gelmediği için işlem yapılamamaktadır. O açıdan vatandaşın taşınması konusunda henüz bir ilerleme kat edemedik. Önümüzdeki aylarda bu sorunun çözülmesini bekliyoruz.”

Bu arada Hasankeyf Halk Platformu Temsilcisi Şevket Altuğ ise kamu kurumlarının ilçenin yeni yerleşim yerine taşınmasına tepki göstererek, “3 bin nüfuslu bir ilçe yerinde dururken kamu binalarının taşınması dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir durumdur”  ifadesini kullandı.