‘Halkın suyunun şişelenip satılmasına karşıyız’

halkin-suyunun-siselenip-satilmasina-karsiyizKaynak: Evrensel, 24 Şubat 2014
HDP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Nilay Etiler, Kocaeli’deki su sorununa dikkat çekti. AKP’li Kocaeli Belediyesi’nin kuraklığa karşı akılcı ve bilimsel bir planı olmadığını belirten HDP adayı Etiler “HDP olarak halkın suyunun şişelenip satılmasına karşıyız. Su halkın hakkıdır” dedi. Ekolojik dengenin gözetilmesinin HDP için temel önemde olduğunu vurgulayan Etiler, “HDP olarak suyun ticari bir mal olmadığını, satılamaz ve sermayeye devredilemez olduğunu savunuyoruz” diye konuştu.

AKILCI VE BİLİMSEL PLANLARI YOK

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin su kıtlığı konusunda akılcı ve bilimsel bir planı olmadığının açıkça görüldüğünü söyleyen HDP adayı Etiler “Yuvacık Barajı koruma alanı ve besleyen havza ekolojik anlamda korunmamaktadır. 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük vaatlerinden biri olan 3 adet baraj yapılmamış, yarı kapasitede olan Namazgâh Barajı’ndan başka bir şey görülmemektedir. Sapanca gölünü besleyen 12 dere 27 adet özel dolum ve şişeleme tesisine verilmiştir. Öncelikle bu firmaların ruhsatları iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.

SANAYİ HEM KİRLETİYOR HEM KULLANIYOR

Gökçedere Barajının bedelsiz olarak Yalova Belediyesi’ne verildiğini oysa bu barajın Karamürsel ve Gölcük vatandaşlarının vergileriyle yapıldığını anlatan Etiler “Kocaeli’nde dağıtılan suyun % 25.5’i yani 2 milyon metreküpü sanayi tesisleri tarafından kullanılıyor. Sanayi hem bu bölgenin içme ve kullanma suyunu kullanıyor, hem de atık suları ile çevreyi kirletiyor. HDP olarak halkın suyunun şişelenip satılmasına karşıyız. Su halkın hakkıdır” (Kocaeli/EVRENSEL)