Karaahmetoğlu: HES kararları uygulanmıyor

karaahmetogluhes_kararlari_uygulanmiyorKaynak: Haber Biz, 27 Şubat 2014
CHP Giresun Milletvekili Karaahmetoğlu TBMM’de yaptığı konuşmada Hidroelektrik Santrallerine karşı yürütülen hukuki mücadelelerin sonucunda verilen yargı kararlarının yerine getirilmediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Hidroelektrik Santrallerine karşı yürütülen hukuki mücadelelerin sonucunda verilen yargı kararlarının yerine getirilmediğini söyledi.

Giresun Keşap ilçesinde de benzer şekilde yargı kararının yok sayıldığını söyleyen Karaahmetoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Başkan, dere ve akarsularımız üzerinde her gün çoğalarak artan HES projeleri, doğal yaşama telafisi mümkün olmayan zararlar vermekte; doğal hayatı, zenginlikleri, ülkemize ve bölgemize özgü fauna ve florayı yok ederek felaketin boyutlarını artırmaktadır. HES inşaatlarına karşı yöre halkıyla başlayan, çevre ve sivil toplum örgütlerinin protesto eylemleriyle büyüyen ve tüm yurda yayılan mücadele, direniş söz konusudur. Yurt geneline yayılan tepki ve protestolar, hukuksal mücadelelerle de yürütülmektedir fakat mahkemelerin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları dahi inşaatları, projeleri durduramamakta; yurttaşların demokratik mücadelelerini görmezden gelen zihniyet yargı kararlarını yok saymaktadır. Giresun’un Keşap ilçesinde de aynı durum yaşanmaktadır. Herkesi hukuk kurallarına uymaya davet ediyor, saygılar sunuyorum.”

HES PROJELERİNİN KAÇI İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA VE İPTAL KARARI VERİLDİ

Karaahmetoğlu konu ile İlgili olarak Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi. Türkiye genelinde HES projeleri için kaç iptal ve yürütmeyi durdurma kararı olduğunu ve kaçının yerine getirildiğini soran Karaahmetoğlu önergede şu soruları TBMM gündemine taşıdı:

1. Türkiye genelinde kamu ve özel sektör girişimcileri tarafından yürütülen proje aşamasında, inşaat aşamasında ve işletme aşamasında kaç HES projesi bulunmaktadır? 2014 yılı itibariyle bu projelerin bölgeler ve iller ayrı ayrı olmak üzere dağılımı nedir?

2. 2014 yılı itibariyle Giresun genelinde kamu ve özel sektör girişimcileri tarafından yürütülen proje aşamasında, inşaat aşamasında ve işletme aşamasında kaç HES projesi bulunmaktadır? 2014 yılı itibariyle bu projelerin ilçeler bazında dağılımı, inşaat ya da işletme durumları nedir?

3. Türkiye genelinde hukuksal süreç başlatılan kaç HES Projesi bulunmaktadır? Kaç HES projesi hakkında hangi gerekçelerle kaç dava açılmıştır? Kaçı için ‘yürütmeyi durdurma’ veya ‘iptal’ kararı verilmiştir? Bu kararlara rağmen devam eden proje sayısı nedir?

4. Giresun genelinde hukuksal süreç başlatılan kaç HES Projesi bulunmaktadır? Kaçı için ‘yürütmeyi durdurma’ veya ‘iptal’ kararı verilmiştir? Bu kararlara rağmen Giresun İlinde yapımı devam eden proje var mıdır?

5. Giresun İli Keşap İlçesi Karadere Köyünde Vanazit- Hidroelektrik Santrali Projesi ile ilgili olarak 2012’de iptal davası açılmıştır. 24 Aralık 2013 tarihli Ordu İdare Mahkemesinin projenin yürütmesinin durdurulması kararına rağmen proje devam etmektedir. Yargı kararına rağmen inşaatı devam eden proje hakkında bilgi sahibi misisiniz? Mahkemenin Vanazit HES Projesi ile ilgili 24.12.2013 tarihli yürütmenin durdurulması kararının gereği yerine getirilecek midir?