Hevsel direnişçilerinden çağrı: Katliama sessiz kalmayın

hevsel-5Kaynak: ANF, Mehmet Demir, 4 Mart 2014
Amed’de Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ile Orman İl Müdürlüğü’nün kararı ile Dicle Vadisi’nde 10 bin ağacın kesilmesine karşı gençlerin başlattığı nöbet eylemi gece-gündüz devam ederken, eylemciler Gezi’ye gösterilen duyarlılığın Hevsel için de gösterilmesini isteyerek, “Birileri Amed’i nefessiz bırakmak istiyor, ama biz gençler buna izin vermeyeceğiz. Halkımız bu katliama sessiz kalmamalı” mesajı verdi.

Amed’de Dicle Üniversitesi ile Orman İl Müdürlüğünün kararı ile Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nde yer alan kampüs alanındaki binlerce ağacın kesilmesine karşı üniversite öğrencilerinin başlattığı nöbet eylemi her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Gece soğuğa, gündüz ise yağışa rağmen alanı terk etmeyen gençlerin kararlı bekleyişi sürerken, eylemciler duygularını ANF ile paylaştı.

Kesilen ağaçlardan çadır ve yol yaptıklarını belirten öğrencilerden Kemal Acar, kentin akciğeri konumunda olan Hevsel’se bir doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Biz üniversite öğrencileri bu katliama duyarsız kalsaydık vicdanımızdan şüphe ederdik. Çünkü burada kelimenin tam anlamı ile bir doğa katliamı yaşandı ve buna sessiz kalmamız doğru olmazdı. Bu kıyımı durdurmak için böyle bir karar aldık. Buna sessiz kalamazdık. Çünkü burası bir yaşam alanıdır. Ağaç zenginliği bakımından kentin en güzel yeridir. Sizinde gördüğünüz gibi bu bölgede binlerce ağaç kesilmiş durumda. Üstelik bu katliam bir üniversite ele ile gerçekleşiyor. Bu eylem olmasaydı inanın tek bir ağaç bırakmayacaktılar. Bu vicdansızlığa sessiz kalamazdık, bu nedenle böyle bir karar aldık ve sonuna kadar bu kararımızın arkasında olacağız” dedi.

Öğrencilerden Rojda Engin ise, kıyım durana kadar gece gündüz alanda olacaklarını belirterek, “Ağaçlardan geçilmeyen bir alanda şuan her adım başı bir ağacın kesildiğini görüyoruz. İnsanlarımızın top yekun buna karşı durması gerekir. İstanbul’da Gezi parkında ağaçlar için insanların ayaklandığını hep birlikte gördük, ne yazık ki, burada o desteği görmedik. Ama her geçen gün eyleme destek büyüyor. Biz halkımızın yaşam alanlarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Tüm halkımızın bu katliam karşısında sesini yükseltmesi gerekir. Bu katliam kararı veren Üniversite yönetimi acilen bunun hesabını vermelidir” diye konuştu.

Öte yandan BDP Bağlar Belediyesi Eş Başkan Adayı Birsen Kaya Akat ve BDP ilçe yöneticileri, gençleri çadırda ziyaret etti.

Burada açıklama yapan BDP Bağlar İlçe Başkanı Ahmet Gezen, Hevsel Bahçeleri’nin Diyarbakır’ın bir kalbi olduğunu belirterek, buraya dönük bir doğa katliamının gerçekleştirildiğini dile getirdi. Bağlar İlçe Örgütü olarak gençlerin eylemini selamladıklarını söyleyen Gezen, Hevsel Bahçeleri’nde yapılan kıyımı hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini kaydetti. Gezen, “Bizler hiçbir şekilde bu kıyımı kabul etmeyeceğiz. Gençlerin bu eylemi anlamlı bir eylemdir” dedi. Gezen, Perşembe günü Bağlar halkı olarak Hevsel Bahçeleri’ni kitlesel olarak ziyaret edeceklerini dile getirdi. Gezen’in ardından konuşan Bağlar Belediye Eş Başkan Adayı Birsen Kaya Akat ise, gençlerin başlattığı eylemi selamlayarak şunları aktardı: “Hevsel Bahçeleri Diyarbakır için bir tarihtir ve bizim için dünya mirasıdır. Amed’in bahsi edildiğinde aklımıza yeşillik ve kültürel doğası geliyor. Biz her zaman bu kıyımı yapanların karşısında olacağız. Biz yeşilliğimize sahip çıkacağız.”

Konuşmaların ardından gençler, kartonların üzerine, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ile Lice’de katledilen Medeni Yıldırım, bedenini ateşe vererek hayatını kaybeden Murat İzol ve Mustafa Malçok’un isimlerini yazarak, diktikleri ağaç fidanlarının altına bıraktı.

hevsel-5