Kaynak: GiresunGazete, 20 Mayıs 2014
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Doğu Karadeniz’de hidroelektrik santrallerinin yapımına karşı çıkılmasına anlam veremediklerini ifade ederek HES’ler sayesinde Türkiye’nin dışarıya 15 milyar dolar vermekten kurtulduğunu ifade etti.
İnceleme, ziyaret ve toplantılara katılmak üzere geldiği Ordu’da Ordu Valiliği’ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, Türkiye’nin enerji ithalatı yapan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Bakan Eroğlu, “Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. Enerjimizin yüzde 73’ünü dışarıdan temin ediyoruz. Yılda 50 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. HES’lere neden karşılıyorlar anlamak mümkün değil. Belki bizimde burada kusurumuz var. Çünkü bu konuları tam anlatamadık” diye konuştu.
Dünyada HES projeleri teşvik edilirken Türkiye’de karşı çıkılmasına anlam veremediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, “HES’ler bütün dünyada teşvik ediliyor. Avrupa’da HES mevcut potansiyelinin yüzde 90’ı tamamlanmıştır. Finlandiya’da yüzde 100’dür. Amerika’da yüzde 85’tir. Bizde ise 2003 yılında sular akıyordu biz öylece bakıyorduk. 186 milyar kw/saatlik üretim potansiyelin ancak 26 milyar kw/saat’lik kısmını kullanabiliyorduk. Habire dışarıya döviz ödüyorduk. Şu anda 26 milyar kw/saati 79 milyar kw/saate çıkardık. 3 misli. Eğer bu olmasaydı dışarıdan her yıl 15 milyar dolarlık gaz ithal edecektik. Bunu önledik” şeklinde konuştu.
HES karşıtlarının mahkeme avukat masraflarının bile yabancı bazı vakıflar tarafından karşılandığını belirten Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: “Bütün dünyada HES santralleri temiz, yenilenebilir, teşvik edilir bir enerjiyken bizde birileri karşı çıkıyor. Bizde karşı çıkanların mahkemeye gidenlerin avukatların parası dahi dışarıdaki bazı vakıflar vasıtasıyla veriliyor. Kardeşim niye karşı çıkıyorsunuz diyorum, diyor ki, efendim diyor bu suyu şirketler almış suyu bize parayla satacaklar. Öyle bir şey yok, anlaşmayı gösteriyorum. 1 litre su satamaz o şirketler. Sadece suyun gücünden yararlanıyorlar. 1 litre su dahi kullanamaz satamaz. Bu milli bir meseledir. Hem memleketin ekonomisi için. 15 milyar dolar ile okul yapıyoruz, üniversite açıyoruz, yol yapıyoruz, su getiriyoruz.”