Baraj’ın Sadece %30’u Dolu

Gokce Barajin_Sadece_30u_DoluKaynak: Yalovamız, 4 Mayıs 2014

Son 50 yılın en kurak yılının yaşandığı Türkiye’de kuruma noktasına gelen barajlar son yağışlarla biraz olsun nefes aldı. Yalova ve çevresine içme suyu sağlayan Gökçe Barajı’nda ise son yağışlarla doluluk oranı sadece %30’lara ulaşabildi.

İstanbul ve Kocaeli’de ki barajlar gibi Yalova’da bulunan Gökçe Barajı da susuzluktan nasibini aldı. Doluluk oranının %15’lere kadar gerilediği barajda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ tarafından su kaynağı arama çalışmalarına başlanmıştı. Bir çok noktada yer altı sularına ulaşılmak adına sondajlar yapılırken Kurtköy Deresi’nin de baraja akıtılması için planlamalar yapıldı.

Ancak bahar mevsimi ile birlikte yağışların başlaması kelimenin tam anlamıyla barajın ve Yalovalıların imdadına yetişti. Sağanak yağılarla birlikte barajda %30 doluluk oranına ulaşıldı. Ancak bu su seviyesinin de yeterli olmadığına dikkat çeken yetkililer, “Bahar aylarında ki sağanak yağış yanıltıcı olmasın. Zira yaz aylarıyla birlikte yağmurun yeniden kesileceğini tahmin ediyoruz. O nedenle vatandaşların suyu idareli kullanmaları şart. Gereksiz su kullanımından ve israftan sakınılması lazım. Vatandaşlar şebeke suyu ile araç, halı yıkamamalı, bahçe sulamamalılar. Her türlü ihtiyaç dışı su kullanımına dikkat edilmeli. Eğer bunu başarabilirsek yaz aylarında su sıkıntısı yaşanmaz. Ama israfa devam edersek susuzluğun kapıda olduğunu herkesin çok iyi bilmesi gerekir” diye konuştular.