Kaynak: Pirsus, 27 Mayıs 2014
Dünya Su Konseyi Başkanı Benedito Braga, dünyadaki su kullanımı ve ülkelerin su sorunlarına karşı uyguladığı politikalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Braga, yeni su kaynaklarına olan ihtiyacın artacağı ve su güvenliğine ilişkin sürdürülebilir tedbirlerin planlanması üzerinde durdu. Baraga, “Yeni kaynaklara yeni talepler bekliyoruz Su güvenliğinde yeterli ve emniyetli sürdürülebilir bir nüfusu sağlayacak şekilde planlama yapılmalı. 3 milyar kişi günde iki dolarla yaşıyor. 1.3 milyar kişinin elektriği yok. Buna karşın siyaset ve iş camiası ekonomik ve çevresel refah için suyun önemini artık biliyor.” dedi.
Dünya çapında insanların su ile ilgili hem sıhhi koşullar hem de tarımsal üretim konusunda giderek daha zor bir döneme yaklaştığını belirten Braga, “Bir buçuk milyar kişinin sıhhi tesislere erişimi yok. Her yıl 4 milyar ishal vakasında 2.2 milyar kişi hayatını kaybediyor. Bu yüzyıl sonunda nüfusun yarısı sudan mahrum kalacak. Çiftçilerin yüzde elli daha fazla ürün üretmesi gerekecek. Bütün bunlar su ile gerçekleştirilecek. Global su güvenliği bu zorlukların üstesinden gelmek için yegane girişimdir.” değerlendirmesinde bulundu.
Eldeki imkanların verimli kullanımının önemli olduğunun altını çizen Braga, Balkan ülkelerinde meydana gelen sel felaketine de değindi. Yer üstünde olduğu kadar yer altında da su kaynaklarına ilişkin planlama yapılması gerektiğini anlatan Braga, “Burada konuşurken binlerce kişi evsiz kaldı ve Balkan yarımadasında sıkıntılar var. Seri olarak değişen ve öngörülemeyen durumlarla başa çıkılması gerekiyor. Yağmur suyu toplama çalışmaları ve yer altı barajlarına ihtiyaç var. Gelişmekte olan ülkelerde GSMH’nin yüzde 14 ü bu çabalar için sarf ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 4 kat daha az.” şeklinde konuştu.
Braga, sanayi uzmanlarının atık su konusunda dikkat çeken tespitler yaptığını ve suların arıtmaya tabi tutulmadan yüzde 80’inin atıldığını belirtti. Bu durumun ekosistemin sürdürülebilirliğini de etkilediğini hatırlatan Braga, “Çevresel bozulma ve iklim değişiklikleri olumsuz etkileniyor. Su kaynaklarını iyi yönetmek için sağlam kurumlara ihtiyaç var. Ayrıca talep yönetimi de önem taşıyor. İyi bir fiyatlandırma da bu anlamda büyük önem taşıyor. ” ifadelerini kullandı.
‘SU, DEĞİŞİN DÜNYADA İNSANIN YERİ İÇİN ÖNEMLİ’
Almanya İleri Sürdürülebilirlik Çalışmaları Enstitüsü Kurucu Direktörü Klaus Töpper de su ihtiyacı konusunda sürdürülebilirlik önlemleri üzerinde durdu. Töpper,”İnsanlar bir bakıma jeolojik bir yapıdır. Artık boş bir sahnede değiliz. Fikirlerin mühendislik uygulamasından geçmesi çok güzel bir sebeptir. Değişen dünyada insanın yeri için bu önemli. İstanbul’daki bu toplantıdan çıkacak sonuçları da bu anlamda büyük bir merak ile bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sri lanka Su Temini ve Drenaj Bakanı Dinesh Gurawardena da toplantıda suyun kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soma faciasında ölenlerin ailelerine de başsağlığı dileyen konuk Bakan Gurawarda, “Suyun yasal boyutunu konuşacağız. insanların sağlığı için su güvenliği daha da önemli hale geliyor. Temiz su temini daha zor hale geliyor. Su çok önemli siyasi sorunları da beraberinde getirecektir. Tarımda su kaynaklarının yüzde 70’ni kullanıyor. Yüzde 65 daha fazla su kaynağına ihtiyacımız var. Ülkemizde su kaynaklarının kullanımına büyük önem veriyoruz. Su sadece sulama amaçlı değil. Hane halkı için, toplumun refahı için, enerji için suya ihtiyaç var.” dedi.