Askerin darp ettiği kadınlar: HES varsa AKP’ye oy yok!

askerin-darp-ettigi-kadinlar-hes-varsa-akpye-oy-yokKaynak: Evrim Kepenek, Evrensel, 29 Haziran 2014

İkizdere’nin Şimşirli köyünde 2 Haziran’da yapılan HES eyleminde askerler tarafından feci şekilde darp edilen kadınlar, halen şaşkınlık içinde. Askerin saldırıyı planladığına dikkat çeken kadınlar, köylerinde AKP’ye yüzde 80 oy çıktığını belirterek, “Şimdiden sonra AKP’ye oy yok. HES varsa AKP’ye oy yok” diyor.

Rize’nin İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde hidroelektrik santrallere karşı direnen kadınların 2 Haziran’da yaptıkları eylemde darp edilmeleri kadınların direnişini kamuoyunun gündemine oturmuştu. Olayların ardından köydeki HES çalışmaları durdurulurken, kadınlara şiddet uygulayan jandarmaların görev yerlerinin değiştirildiği iddia edildi.

‘CANIMIZI ZOR KURTARDIK’

2 Haziran’da yaşananları anlatan kadınlardan Sabriye Altıntaş, dinamit patlatıldığını duyduklarında hemen dere kenarına koştuklarını ve dere kenarındaki köye giriş ve çıkışın sağlandığı yolun jandarma tarafından kapatıldığını gördüklerini söyledi. “Dinamitleri patlatmayın” diyerek şirket yetkililerini uyardıklarını, ancak dinamit patlatmaya devam edilmesi üzerine köyden gelen diğer kadınlarla birlikte oturma eylemi başlattıklarını anlatan Altantaş, “Bir anda komutanın emri ile bize saldırdılar, canımızı zor kurtardık. Sen nasıl bizim içme suyumuzu alıyorsun. Şimdiden sonra AKP’ye oy yok. HES varsa, AKP’ye oy yok. Burası halkın yeri” dedi.

‘BU YAŞTAN SONRA BENİ EYLEMCİ YAPTILAR’

93 yaşındaki Fatma Altuntaş, o günü “Canımı zor kurtardım. Kaçtım yukarı eve çıktım” diyerek anlatıyor. Dereye ve suya her şeyden çok ihtiyaçları olduğunu dile getiren Altuntaş, Bu suyu onlara verdirmeyeceğiz. Seçimlere kadar sabırla bekliyoruz, sonrası için endişeliyiz. Şunu bilsinler, biz bu su ile doğduk, yaşadık. Bu yaştan sonra eylemci yaptılar beni. Deremi korumak için yine giderim otururum. Jandarma gelsin kim gelirse gelsin dövsünler, umurumuzda değil. Bizim bu suya ihtiyacımız var” diye konuştu