Baraj sularının çekildiği alanda tarım

baraj-sularinin-cekildigi-alanda-tarimKaynak: ajans34.com, 3 Ağustos 2014
Elazığ’da bazı çiftçiler, Keban Baraj Gölü havzasında kuraklığın etkisiyle suyun çekildiği alanları, çeşitli ürünler yetiştirerek değerlendiriyor.

Yörede kimi çiftçiler, Keban Baraj Gölü havzasında Murat Nehri’nin suyunun çekilmesi neticesi su yüzüne çıkan arazilerde Mısır, nohut, buğday, ayçiçeği ve karpuz yetiştiriyor.

Kovancılar ilçesine bağlı Yarımca köyünde çiftçilikle uğraşan Abdülkadir Sertkaya, basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, baraj havzasında suyun çekilmesinin peşinden binlerce dönüm araziyi çiftçiler olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Bölgede 10 dönüm alana nohut ektiğini ifade eden Sertkaya, ”Diğer arkadaşlarımız ayçiçeği, arpa, buğday, kavun-karpuz ekti. 10-15 güne ürünleri toplamaya başlarız” diye açıkladı.

Sertkaya, bu yıl verimin düşük olduğunu belirtti.

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları da kuraklık ve don sebebiyle ürünlerin bu sene zarar gördüğünü belirtti.

Keban Baraj Gölü havzasındaki arazilerin normalde çok fazla verimli olduğunu ifade eden Hacıoğulları, “Suların çekilmesiyle çiftçiler, boşta kalan arazileri değerlendirmek talep etti ama umduklarını bulamadılar. Buralarda ekilen ürünler, istenilen verimi sağlamadı” diye belirtti.
Hacıoğulları, nehir yatağında çiftçilerin nohut, Mısır, buğday, ayçiçeği ve karpuz gibi ürünler yetiştirdiğini ortaya koyarak, “Baktığınız vakit renkli bir görüntü var. Sanırsınız ki burada verim yüksek fakat işin içine girince gördüğünüzün sadece yanılma olduğunu anlarsınız” diye açıkladı.