Çevre Mühendisleri Odası’ndan HES Kararı Yorumu: Evet Ama Yetmez

Fethiye-HES-Protestosu2 - KopyaKaynak: Son Dakika

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan HES yapımına ilişkin ilke kararları TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından olumlu karşılandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan HES yapımına ilişkin ilke kararları TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından olumlu karşılandı. Kararın çevre sorunlarına çözüm bulmaktan uzak olduğunu belirtilerek ‘Evet ama yetmez’ ifadesi kullanıldı.

Kendine özgü ekosistem yapısına sahip olan, farklı türde canlıların üreme, beslenme ve göç yollarını içeren doğal alanlarda hidroelektrik santrali (HES) yapılamayacağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı Çevre Mühendisleri Odası tarafından olumlu karşılandı. Kararın olumlu ancak ‘yetersiz’ olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, “Yayımlanan ilke kararı her projede uygulama bütünlüğü sağlamak ve karar mekanizmasının dayanaklarını resmi yazılı hale getirilmesi açısından olumlu bir gelişmedir. Ancak, HES’ler kapsamında yaşanan çevresel sorunlara kesin çözüm üretmekten ne yazık ki uzaktır.” ifadeleri kullanıldı.