HES yapıldı, köylüler susuz kaldı

Erzinca-valiligi-onunde-HES-eylemiKaynak: Haber +1, 18 Ağustos 2014
Köylerinin bulunduğu bölgede yer alan Hidroelektrik Santrali’nden (HES) dolayı içme suyunda sıkıntı çektiklerini belirten köylüler, Erzincan Valiliği önünde eylem yaptı. Erzincan Merkeze bağlı Akyazı beldesi, Denizdamı, Büyük Çakırman, Karadiğin, Hancı Çiftliği ve Ganiefendi Çiftliği köylerinin sakinleri, içme suyu sıkıntısından dolayı Erzincan Valiliği önünde toplanarak basın açıklaması yaptıktan sonra vali yardımcıları ile görüştü.

Valilik önünde toplanan köylüler ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşanırken, CHP Milletvekili Muharrem ışık ve emniyet yetkililerinin devreye girmesi ile köylüler sakinleştirildi. Erzincan Valiliği önüne gelen Çevik Kuvvet ekipleri köylüleri valiliğe sokmazken, sadece seçilen sözcülerin valiliğe girmesine izin verildi.

“YASALAR YOK SAYILIYOR”
Erzincan Valiliği önünde köylüler adına açıklama yapan Ganiefendi Çiftliği Köyü Muhtarı Tamer Geyik; merkeze bağlı Akyazı beldesi, Denizdamı, Büyük Çakırman, Karadiğin, Hancıçiftliği ve Ganiefendiçiftliği köylerinun uzun zamandır içme suyu sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Muhtar Tamer Geyik, “Yaptığımız bütün girişimlere rağmen bu sorunumuz çözülmedi. Köylerimiz ciddi anlamda mağdur olmuşlardır ve bu mağduriyetleri devam etmektedir. 2006 yılında Çakırman bölgesinde yapılan HES işletmesi ile köylerimiz protokole bağlanan sularımızdan 2 su kaynağı yok edilmiş olup HES’e bağlanmıştır. Ayrıca, yaşanan kuraklık ve bölgede yapılan kaptajın dengesiz dağılımından dolayı mağduriyetler had safhadadır. Bölgede yasalara uygun olarak bırakılması gereken can suları HES tarafından bırakılmamaktadır. Yasalar hiçe sayılarak valilik ve diğer kamu kurumlarının girişimleri yok sayılarak, insanlar susuzluğa mahkum edilmektedir. Yetkililerden, sorunumuza bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz.” dedi.

“BORULARA TAŞ DOLDURULDU”
Daha sonra bir konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, “Yaklaşık 4 aydır bu iş ile mücadele ediliyor. Valilik olsun, Özel İdare olsun, bu işi çözmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştılar. Ama ne yazık ki bir noktaya gelindikten sonra ne valilik ne de diğer kurumlar hiç biri dinlenmeden, zorla orada yapılan tüm çalışmalar HES firması tarafından yıkılarak, boruların içine taş doldurarak, çaputlar basarak yok edildi. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Burada yapılan protokolde de 5 gözeden oraya verilecek sular var. O protokollerin hepsi elimizde mevcut. Yalnız ne yazıkki oradaki iki tane göze şu anda yok edilmiş durumda. O gözeler HES’e akmakta. Ayrıca, bu HES tarafından bölgeye verilmesi gereken cansuyu da verilmemektedir. Burada Akyazı beldesi, Büyük Çakırman ve diğer dört köyümüz 4 aydır mağduriyet yaşadığı halde, bütün sorunları yasal yönden çözmek için uğraştıkları halde ve fazla bir şey istemeden tüm kolaylıkları sağlayarak, köydeki tüm musluklara saat takmayı kabul ederek her türlü kolaylığı sağlamaya çalışmalarına rağmen ne yazık ki biz bu karşılığı göremedik. Eylem her zaman haktır. Demokratik kurallar içinde insanlar haklarını almak için yapacakları bu eylemleri normal karşılamak lazım. Çünkü insanlar şu anda mağdur durumdalar. İnsanların bu mağduriyetini gidermek için artık bu Erzincan’ı aştı. Ankara’ya ulaşması gereken bir sorun. HES’lerin yüzünden şu anda Üzümlü ilçesinde üzüm dekoltesinde yüzde elli düşme var. Seneye aynı şekilde aynı şey olacak. Biz HES’lerin özellikle yapılırken cansuyu ve diğer hususları fazlaca verilmesi gerektiğini açıklarken, bu konuyu hes geçenler es geçenler şu anda ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Bizim talebimiz şu; HES’deki insanların oradaki yetkililerin kazanacağı para, bu insanların içme suyundan, canlarından önemli değil. İnsanlar artık hiç kimseye inanmıyorlar ve bir an önce sularını istiyorlar.” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından, CHP Milletvekili Muharrem ışık ve köylerin muhtarları, görüşmek üzere vali yardımcıları Mehmet Kurt ve Emre Nebioğlu’nun yanına çıkarak sorunlarını dile getirdi.