Hindistan 25 milyon dolarlık Coca Cola tesisine dur dedi

coke-indiaHindistan, Coca Cola’yı Mehdiganj’daki 25 milyon dolarlık şişeleme tesisi projesinden vazgeçmeye zorladı. Tesisin inşaatı zaten tamamlanmıştı ve hatta deneme üretimleri başlamıştı. Fakat, Coca Cola gerekli izinleri alamadığı için tesisi işletemeyecek.

Kirlilik Kontrol Dairesi, Haziran’da Coca Cola’nın tesisini lisansındaki şartları ihlal ettiği gerekçesiyle kapatmıştı. Bu şartlara uyulması durumunda tesisin geçici olarak yeniden açılması mümkün olabilecekti.

Coca Cola’nın tesisi işletebilmesi için Merkezi Yeraltı Suyu Yönetimi’nden izin ya da sakıncasızlık belgesi alması gerekliydi. Bu kurum ise, Coca Cola’nın yeni tesisi için işletme başvurusunu reddetti ve kararını Hindistan Yeşil Mahkemesi’ne bildirdi. Bir şekilde başvurusunun reddedildiğini, kamuoyuna açıklanmadan iki gün önce öğrenmeyi başaran Coca Cola ise, kendini bu durumdan kurtarmak için kuruma bir mektup göndermiş.

Coca Cola’nın bu yenilgisi güçlü bir Coca Cola karşıtı hareketin başarısı. Kampanya, geçtiğimiz iki yıldır, yetkililerin Coca Cola’nın mevcut şişeleme tesisinin yarattığı sorunlar hakkında farkındalık sahibi olmasına uğraşıyor. Ayrıca, Coca Cola’nın yeni tesisi için 5 kat daha fazla su çekme izni almasının bölgedeki durumu daha da kötüleştireceğini anlatıyorlar.

Mehdiganj’da yeraltı suları uluslararası standartlara göre “güvenli” seviyede iken Coca Cola geldikten sonra 2009’da “kritik” seviyeye gelmişti. Bundan sonra hükümet tarafından suyun kullanımına dair topluma ve çiftçilere bir takım kısıtlamalar getirildi.

“Coca Cola utanmaz ve ahlaksız bir şirket. Coca Cola gibi bir dünya markası için akut su sıkıntısı olan bir bölgede yeraltı suyu kullanım hakkını arttırmaya çalışması bir utanç.” diyor Hindistan Kaynakları Merkezi’nden Amit Srivastava. Kendisi ayrıca Coca Cola karşıtı kampanyanın öncülerinden biri. “Hükümetin kararından memnunuz.” diye de ekliyor.

Kola için Hindistan yeni pazar

Coca Cola için Hindistan büyük pazarlardan biri ve oradaki kârını arttırmayı planlıyor. Reddedilen 25 milyon dolarlık proje de bunun bir parçasıydı. ABD’de ve diğer gelişmiş ülkelerde artık kolanın pazarı sınırlı. Sağlık nedenleri ile satışlar düşüyor.

 

Kaynak: India Resource