IŞİD zulmünden kaçan Ezidiler susuzluktan ölüyor!

şengal ışidIŞİD’in Şengal bölgesini işgal etmesinin ardından on binlerce Ezidi, kaçıp sığındıkları dağlık bölgelerde mahsur kaldı. Girdiği bölgelerdeki erkekleri öldüren, kadınları cariye olarak alan ve pazarlarda satan IŞİD’in vahşetinden kaçan Ezidi halkı; açlık ve susuzluğun pençesinde hayat savaşı veriyor.

70 ila 100 bin aile 48 saattir Sincar dağlarında aç susuz bir durumda mahsur. Dün, Irak Meclisi’nde söz alan Ezidi Milletvekili Feyyan Dahil de IŞİD kontrol altına aldıktan sonra Sincar’dan 30 bin Yezidi aile zorla göç ettiğini ve göç ettikleri bölgelerdeki kötü insani koşullar nedeniyle 70 çocuk ile yaşlı ve kadınlardan oluşan 100 kişi hayatını kaybettiğini göz yaşları içerisinde haykırarak söyledi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri; son iki gün içinde sayıları 40 ile 70 arasında olan çocuk ve yaşlının ağır kuraklık koşullarına dayanamayarak, susuzluk nedeniyle öldüğü haberlerini doğruladı. UNİCEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu), Şengal çevresindeki dağlarda mahsur kalmış, içme suyu ve sağlık hizmetlerinden yoksun 25 bine yakın çocuk için acil yardım çağrısı yaptı.

Dağlık bölgede mahsur kalan Ezidi’lere havadan uçaklar aracılığıyla yardım yapılıyor fakat IŞİD’in uçaklara saldırması tehlikesi dolayısıyla uçaklar bölgeye inemiyor ya da infiğinde ancak 10 dakika durabiliyor. Yere indiği 10 dakika içinde yaralıları almak durumunda olan uçaklardan, gıda ve su yardımı havadan atılarak yapılıyor. Erzak yardımı geniş bölgenin her tarafına ulaşamaken; bölgedekiler atılan suların da yere düştüğünde patladığını söylüyorlar.

Duruma dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada #WaterNeededForShingal başlığı Twitter’da hasthag açıldı. Şengal çevresindeki dağlarda mahsur kalan Ezidiler gıda ve su kıtlığının pençesinde, kurtarılmayı bekliyorlar. Harekete geçilmediği takdirde IŞİD katliamından kaçan halkın katili susuzluk olacak.