Türkiye’de Dolu Baraj Kalmadı

turkiyede-dolu-baraj-kalmadiKaynak: Gelecek Teknolojisi, 9 Eylül 2014
Dünyayı da etkisi altına alan kuraklık Türkiye’de de sert bir şekilde hissediliyor. Yalova’da suyun tükenmesinin ardından yapılan araştırmalar korkunç gerçeği gün yüzüne çıkarttı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de kuraklık tehdidi ile karşı karşıya.

Dünya genelinde yaşanan kuraklık Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis’te bulunan 13 barajda da etkili oldu. 4 kentin içme ve sulama suyunun karşılandığı 13 barajdaki doluluk oranı geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. DSİ Bölge Müdürlüğü vatandaşların ve çiftçilerin yaşanan kuraklıktan etkilenmemeleri için barajlarda çeşitli önlemler aldı.

turkiyede-dolu-baraj-kalmadi-2

DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, uzun yıllar ortalamasına göre bölgedeki kentlerde 3’te 1 oranında yağış meydana geldiğini belirtti. Yaşanan kuraklığı önceden öngördüklerini kaydeden Mevlüt Aydın şöyle konuştu:

“Genel olarak bölgemizde; Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Gaziantep’te uzun yıllar ortalamasının yarısından daha az yağış alınmıştır. 2012-2013 ve 2011-2012 su oranına göre de yaklaşık 3’te 1 oranında yağış meydana gelmiştir. Bölgemizdeki bütün barajlarımızda geçen yıllara ve uzun yıllar ortalamasına göre su seviyelerimiz oldukça düşüktür. Bunlardan Adıyaman’da Çamgazi barajı, Gaziantep’te Hancağız ve Kayacık barajları, Kilis’te ise Seve barajında beklenenin altında yağış olması nedeniyle uzun yıllar ortalamasının altında bir su seviyesi oluşmuştur. Kahramanmaraş’ta kuraklığın en fazla etkilediği Kartalkaya barajındaki su durumudur. Burada biliyorsunuz Narlı ve Kartalkaya faydalanmaktadır. Ayrıca Gaziantep’e de içme ve kullanma suyu vermekteyiz.”

Kuraklıkla ilgili aldıkları tedbirleri anlatan Aydın, “Bu yıl yaşanan kuraklığı önceden tespit ederek gerekli tedbirleri aldık. Öncelikle çiftçilerimize su tüketimi az olan ürünler tavsiye ettik. İkinci olarak kesinlikle ikinci ürün ekmemeleri önerisinde bulunduk. Bu şekilde çiftçilerimizin minimum bir zararla kuraklığı atlatmalarında yol gösterdik ve başarılı olduğumuzu tahmin ediyorum” diye konuştu.

Aydın, Gaziantep’in su sıkıntısını terfi yoluyla çözdüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Gaziantep 3 kaynaktan içme ve kullanma suyu temin etmektedir. Bunlardan birincisi Mizmilli kaynakları, ikincisi Kartalkaya barajı, üçüncüsü ise Adıyaman’ın Gölbaşı İlçesi’ndeki Göksu kaynaklarından terfi ile Aksu çayına, oradan da yine Kartalkaya’ya nakledilen su ile Gaziantep’in içme ve kullanma suyu karşılanmaktadır. Bu yıl baktığımızda su kaynaklarının çok düşük olması sebebiyle Göksu üzerindeki Çataltepe pompa istasyonunu 15 martta, neredeyse kışın ortasında devreye soktuk. O günden bugüne kadar Göksu’dan Aksu çayına su terfi ettiriyoruz ve devam edeceğiz. Bu şekilde Gaziantep’e terfi yoluyla su sıkıntısı yaşatmamayı ön gördük ve bunu da başaracağımıza inanıyorum.”

Aydın, Suriyelilerin göçüyle birlikte nüfusu artan Kilis’te ise yeni yapılan Seve barajıyla su sağlandığını ifade ederek, “Kilis’te ise Suriyeli sığınmacıların Kilis’e yoğun şekilde göç etmesiyle kentin nüfusu aşağı yukarı iki kat seviyesine ulaşmıştır. Bu nedenle yoğun bir su talebi bulunmaktadır. Seve barajı sayesinde hem Kilis’in hem de Suriyeli sığınmacıların içme ve kullanma su ihtiyaçları başarıyla giderilmiştir. Aldığımız tedbirlerle bu yağıştan dolayı vatandaşların içme ve kullanma suyu yönünden sıkıntı yaşamamalarını sağlamış bulunuyoruz” dedi.