Çılgın HES’in kaçak köprüsü mühürlendi

arhavi-barajKaynak: Radikal, 29 Ekim 2014
Arhavi’de şehir içine yapılması planlanan Kavak Hidroelektrik Santralı (HES) projesinin ulaşımını kolaylaştırmak için 18. Yüzyıl’dan kalma Orçi Köprüsü’nün hemen yanında kaçak bir köprü yapıldı. Yeni köprünün yapımı sırasında dere yatağıyla oynayan firma, Orçi Deresi Köprüsü’nün açıkta kalmasına neden oldu. Sel taşkınları sonucunda suyun altında kalan kaçak köprüyü bölge halkının şikayet etmesi üzerine Artvin İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü kaçak köprüyü mühürledi.

Artvin’in Arhavi ilçesi Ortacalar yolu üzerine Osmanlı döneminden kalma Orçi Deresi Köprüsü, 1990 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alındı. 1995 yılında köprünün iki gözü bakımsızlıktan yıkılınca bölge halkı restorasyon için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Karayolları Bölge Müdürlüğü bütçe yetersizliğinden dolayı köprünün önümüzdeki yıllarda restore edilebileceğini belirterek tarihi köprüyü kaderine terk etti. 2012 yılında Arhavi şehir merkezine kurulması için Kavak HES projesi başlatıldı. Projenin ulaşımını kolaylaştırmak için Ermiş İnşaat , tarihi köprünün 65 metre uzağında 15 metre uzunluğunda kaçak olduğu belirtilen bir köprü yapmaya başladı. İnşaat sırasında bölge halkı kaçak köprü yapımının durdurulması ve köprünün yıkılması içim Artvin İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne başvurdu. Bölgede incelemede bulunan İl Özel İdaresi kaçak köprüyü mühürledi. Köprünün yıkılması için de İl Özel İdaresi tarafından alınan şikayetler il belediye encümenine iletildi.
‘TARİHİ KÖPRÜ RESTORE EDİLSİN’

Kaçak köprü yapımı sırasında dere yatağının değiştirilmesiyle Orçi Deresi üzerinde bulunan tarihi köprünün yıkım sürecinin hızlandığını, dolayısıyla tarihi köprünün bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirten Arhavi Doğa Koruma Platformu konuyla ilgili şu açıklamayı: ‘’köylerin ulaşım sorununun çözülmesi için bölgeye bir köprü lazım. Ancak bu köprü bölge halkı için değil HES inşaatı için kaçak bir şekilde yapılıyordu. HES projesini kolaylaştırmak için kaçak köprünün yapılmasına karşıyız. Yeni köprü tarihi köprüye zarar veriyor. Tarihi köprünün restore edilmesini ve kaçak köprünün yıkılmasını istiyoruz. Köprünün mühürlenmesi ile Arhavi halkı mücadelelerinde önemli bir kazanım daha elde etmişlerdir. Arhavi Doğa Koruma Platformu olarak bu köprülerin yıkılması için yasal işlemlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.’’