İrlanda’da 1 Kasım’da “Su Hakkı” için hayat duracak!

waterprotestDublin11Oct14b_large

11 Ekim’de İrlanda’nın başkenti Dublin’de 100 bin kişi toplanarak; evlerine su sayaçları takılmasına ve suyun faturalandırılmasına karşı devasa bir su hakkı gösterisi gerçekleştirmişti. Ayrıca 1 Kasım’da daha büyük bir gösteri organize etme kararı alınmıştı.

Kararlaştırıldığı gibi, yarın gerçekleştirilecek olan eylemin 11 Ekim’dekinden çok daha kalabalık ve çoşkulu geçeceği tahmin ediliyor. Ülkenin dört bir yanında 50’den fazla gösteri eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Su kaynaklarının bol olduğu İrlanda’da, şimdiye kadar su ücretsiz tedarik edilebiliyordu. Şimdi ise İrlanda hükümetinin 2011 Mayıs’ında IMF ile imzaladığı anlaşma gereğince kamusal su tedariğini denetim altına alan Irish Water adında, özel şirket gibi davranabilecek bir kamu kuruluşunu devreye sokmak ve vatandaşların kullandıkları suyu evlerine sayaçlar takarak ücretlendirmek istiyor. Bu uygulama gerçekleşirse ortalama bir ailenin yıllık su faturası 1150 TL civarında olacak.

Su gibi değerli bir kamusal kaynağın, halkın değil özel şirketleşme yolundaki bir kuruluşun elinde olmasını sağlayacak düzenleme büyük tepki çekiyor. Protestocular suyun satılık olmadığını, gelecek nesillere de suyu bir kamusal varlık olarak aktaracaklarını söylüyorlar.

Hükümet krizi atlatabilmek için “kolay ödeme seçenekleri” sunsa da, su hakkı savunucuları dertlerinin bu sisteme dair ufak değişiklikler değil, suyun ücretlendirilmesimden tamamıyla vazgeçilmesi olduğunu vurguluyorlar.

 

Kaynak: Canadians