Bakan Eroğlu: 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz

26537699 Kaynak: Radikal

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Muhtemelen 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz. Şimdiden tedbir alıyoruz” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi. Üsküdar’daki DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantıda Eroğlu, yağışlar, barajlardaki doluluk oranları, şehirlerin içme suyu durumları, kuraklıkla mücadelede alınan tedbirler ve gelecek aylara ilişkin beklentileri içiren değerlendirmelerde bulundu.

Önceki yıllara göre yağışların azaldığı iller arasında İstanbul’u da sayan Eroğlu azalmanın yüzde 9.7 olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uzun yılların ortalamasına göre yağışlardaki azalmanın yüzde 25’lere ulaştığını açıkladı. Türkiye ortalama 7-8 yılda bir kısmi kuraklık yaşandığını söyleyen Eroğlu, “Kuraklığa karşı tedbir almamız lazım. Muhtemelen 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz. Şimdiden tedbir alıyoruz. Bu büyük düşünmektir. Büyük düşünmezseniz, gelecek için tahminde bulunmazsanız, şehirleri susuz bırakırsınız” diye konuştu.

Yaz aylarında su kullanımının arttığını hatırlatanve barajlardaki doluluk oranının 2007’de en düşük seviyede olduğunu shatırlatan Eroğlu İstanbul’daki barajlardaki doluluk oranının son yağışlarla yüzde 30’ların üzerine çıktığını da söyledi.

 

FESTİVAL DEĞİL ŞEBEKE YAPIN 

Bütün belediyelere bir mesaj vermek istediğini söyleyen Bakan Eroğlu, “Bazı belediyelerde kayıp kaçak oranı çok yüksek. Yüzde 40-50 olan kayıplar var.Bu neden? Boruların nasıl döşendiği belli değil. 2012 yılında 5 milyar su çekilmiş, 2 milyarı kaybolmuş. Yüzde 43’ü kayboluyor. Bu da Türkiye’nin 157 günlük su ihtiyacı. Artık belediyeler kalkıp da festivallere para harcamayacak. Ben festival yapan belediyelerin merasimlerine gitmiyorum. Önce senin acil içme suyu şebekelerini değiştirmen lazım” şeklinde konuştu.