Kaynak: Radikal, 3 Kasım 2014
Bakanlar Kurulu’nun, Urmiye Gölü’nü kurtarmak için gereken yaklaşık 273 milyar dolar krediyi onayladığı bildirildi. İran resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda onaylanan kredilerle yüzde 90’ı kuruyan gölü kurtarmak için oluşturulan Urmiye Gölü’nü Kurtarma Komisyonu’nun geliştirdiği projeler faaliyete geçirilecek. Söz konusu faaliyetler arasında sulama kanallarının modernleştirilmesi, gölü besleyecek yeni su kanalları açılması gibi uygulamalar yer alıyor.
Urmiye Gölü, İran’ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urmiye şehrinden alıyor. Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urmiye, 5 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Türkiye sınırına da yakın olan Urmiye, Van Gölü’ne 147 kilometre uzaklıkta bulunuyor. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün yüzde 90’ı kurudu.
İran’da yaşanan kuraklık ülkedeki su kaynaklarının kurumasına ve büyük şehirlerde su sıkıntısına da yol açıyor. Ruhani yönetimi, ülkedeki su sorununu “ulusal güvenliğin önceliklerinden” sayıyor.
Su Hakkı Kampanyası olarak Urmiye Gölü’nün durumunu daha önceden ele almıştık. Açık Radyo’da yaptığımız “Su Hakkı’nda Urmiye Gölü’nü konuşuldu“dan ve aktivistlerimizden Dr. Akgün İlhan’ın “Urmu der ki, Susuzam” yazısından daha geniş bilgi edinebilirsiniz.