Kaynak: Ajans34, 8 Ocak 2015
Özelleştirme neticesi 2013 yılının temmuz ayından beri elektrik dağıtım işini alan Dicle EDAŞ, alacaklarını tahsil etmek ve kâra geçebilmek için akıllara durgunluk verecek yöntemler deniyor.
Sulama birliklerinden alacağını tahsil etmek için çiftçinin elektriğini kesip tarlaların kurumasına neden olan Dicle EDAŞ, kaçak kullandıkları bahanesiyle de mahallelerin günlerce elektriğini kesmekten geri durmadı.
Dicle EDAŞ, bu defa en çok alacağı yer aldığı belediyeleri hedef olarak seçti. Belediyelerden alacaklarını biran önce tahsil etmek için ise tekrar değişik bir yöntemle, halkın susuz kalabileceği uyarısını yaparak belediyelerin harekete geçmesini planladı. Belediyelerden alacakların tahsili için diğer hizmet binaları değil de özellikle suların kesilmesini sağlamak için arıtma tesisleri ve su şebekelerinin elektriklerinin kesileceğinin altı çizildi.
Dicle EDAŞ: Beş milyon kişi susuz kalabilir
Dicle EDAŞ’ın Diyarbakır’daki merkezinden gerçekleşen açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve aralarında Şanlıurfa’nın da yer aldığı Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki belediyeler ile köy içme sularına ilişkin elektrik borcunun 260 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi. Beyanatta, belediyelerin her gün artan borçlarını ödememesi sebebiyle , hizmet bölgesinde elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik şirketinin, yeni senede borçlu belediyeler ile köy içme sularının elektriğini kesme kararı aldığı açıklandı . Adı önceki 6 ilde ödemesi mevcut bulunan 100’den çok belediye ve köyün içme suyu şebekesinin elektriğinin kesilmesi halinde, yaklaşık olarak beş , beş milyon kişinin susuz kalacağı da açıklamaya ilave edildi .
Dicle EDAŞ: ‘Beş milyon kişi susuz kalırsa büyük mağduriyet baş gösterir’
İşte Dicle EDAŞ’ın bildirisi özetle şu şekilde : “Elektrik sektörünün uzmanları, bu borçların ödenmemesi durumunda Dicle Elektrik’in hem bireylere hem de belediyelere hizmet vermekte çok büyük güçlük yaşayacağını işaret ediyorlar. Uzmanlar, buna gerekçe olarak da diğer elektrik dağıtım şirketleri gibi Dicle Elektrik’in de satın aldığı elektriğin parasını peşin ödüyor olmasını gösterdiler. Uzmanlara göre, Dicle Elektrik’in 3 gün içinde ödediği elektriğin parasını belediyelerden aylarca tahsil edememesi şirket faaliyetleri açısından yaşamsal bir tehdit oluşturuyor. Edinilen bilgilere göre, belediyelerin elektrik borcunu ağırlıklı olarak arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatması gibi kalemler oluşturuyor. Köylerin ödemesi ise, içme suyu şebekesinde ve pompajda kullanılan elektrikten kaynaklanıyor.
Bu sebepten ötürü elektrik şirketinin borçlarından ötürü belediye ve köylerde elektrikleri kesmesi halinde, aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesinin de yer aldığı yüzlerce yerleşim biriminde ortalama beş , beş milyon kişi susuz kalacak. Böyle bir durumun da çok büyük mağduriyetlere yol açabileceğine dikkat çekiliyor.”