Kaynak: CNN Türk
Adana’da içme suyu şebekesinin 321 kilometrelik kısmının kanserojen madde ihtiva ettiği ileri sürülen asbestli borulardan oluştuğu bildirildi.
Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölgesi Şube Başkanı Ali Çelik, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın asbest için “kesin kanserojen madde” tanımlaması yaptığını hatırlatarak, Adana ve ilçelerindeki asbestli içme suyu şebekesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın 58 ilde içme suyu şebekesinin sorunlu olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Çelik, “Adana bu riskli 58 il içerisinde” dedi. Adana’nın İncirlik hava üssünde de Amerikalı askerlerin kaldığı lojmanlar daha önce asbestli çatı malzemeleri kullanıldığı gerekçesiyle yenilenmişti.
Çelik, yerel yayın yapan bir televizyondaki programda, ilginç açıklamalarda bulundu. Asbestli içme suyu şebekesini kullanan insanların uzun vadede mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskinin olduğunu kaydeden Çelik, “Asbest kanserojen maddedir. Bu uluslararası kuruluşlarca da belirlenmiş. Değişik alanlarda kullanılan 3 asbest çeşidi de çok zararlı. Asbestli ürünler gelişmiş ülkelerde artık kullanılmıyor” dedi.
Adana’da aktif olarak kullanılan 321 km’lik içme suyu şebekesinde kanserojen madde barındıran asbestli boru kullanıldığını hatırlatan Çelik, asbestli içme suyu şebekesinin yenilenmesini istedi. Sağlık Bakanlığı’nın 58 ilde içme suyu şebekesinin sorunlu olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Çelik, “Adana bu riskli 58 il içerisinde. Kimya Mühendisleri Odası olarak ASKi ile yaptığımız resmi yazışmada şehir genelindeki asbestli içme suyu şebekesini sorduk. Aldığımız yanıt kentteki 321 km. içme suyu şebekesinin asbest içerdiği şeklindeydi. Bu borular şimdi yapılmadı. 1975 ve 1980’lerde dayanıklı olduğu için asbestli boru döşenmiş. Boruların bu kadar sağlıksız olduğu bilinseydi sanırım döşenmezdi. Ama geldiğimiz noktada kentte 321 km. asbestli içme suyu şebekesi var.” şeklinde konuştu.
“Meclis üyeleri destek versin”
Ali Çelik daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konuyla ilgili Aski Genel Müdürlüğü’nün projeleri var. Bu borular değiştirilecek. Ancak bu konuda Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine görev düşüyor. Bu boruların bir an önce değiştirilmesi için aynı zamanda ASKİ genel Kurul üyesi olan meclis üyelerinin bu projeler için mutlaka bütçe vermesi ve boruların bir an önce değişmesi için destek vermesi gerekiyor. Halk sağlığı her şeyden önce gelir. Biz Kimya Mühendisleri Odası olarak bu olayın peşinde olacağız. ASKİ ile sık sık görüşerek konuyu takip edeceğiz.”