Yemen’de yaşanmakta olan politik sorunlar son zamanlarda gazete sayfalarını kaplıyor. Ancak, gazeteler yeterli temiz suya erişemeyen nüfusun yarısını (13 milyon Yemenliyi) etkileyen su krizini görmezden geliyor. Bugün, 14,7 milyon Yemenli insani yardıma bağımlı bir şekilde hayatını sürdürmek zorunda.
Yemen artan nüfusu ve kötü su yönetimiyle her zaman su sıkıntısı çeken bir ülke olmuştur. Bunlara rağmen yağmur suyu hasadına yöneleceğine, yer altı su varlıklarını fütursuzca çekmeyi gelenek haline getirmiştir. Yer altı sularının ne kadar miktarda kaldığı bilinmemekle birlikte, en geç on yıl içinde ve muhtemelen 2017 yılında başkent Sana’a’da hiç su kalmayacağı tahmin edilmektedir.
Bu şehirde şebeke suyundan faydalananlar şehrin nüfusunun %40’ını oluşturuyor. Şebeke suyundaki kayıp kaçak oranı ise %60 civarında. Taiz şehrinde ise musluklardan ayda bir kez su akıyor. Sadece güzel villaların şebeke suyuna bağlı olduğu, diğerlerinin ise tankerden aldıkları suya 10 kat fazla para verdikleri biliniyor. Kırsal bölgelerde ise kadınlar günde 4-5 saatlerini su almak ve taşımak için harcıyor. Yemen bu yüzden okula gidemeyen kız çocuklarıyla dolu. BM verilerine göre, Yemen’de temiz suya erişemedikleri için her yıl kötü beslenme ve ishal yüzünden beş yaşın altındaki 14.000 çocuk hayatını kaybediyor.
Ülkede kırsalda ortaya çıkan çatışmaların %70-80’i su ve toprak anlaşmazlıklarına bağlı. Öyle ki yılda 4 bin civarında insan bu çatışmalarda hayatını kaybediyor. Kentler insanlara tankerlerle su taşıyacağına, borularla şebeke suyu taşısa bu hem belediye için, hem de halk için çok daha ucuza gelir.
Kaynak: The Guardian