Yunanistan meclisi başkanı Zoi Konstantopoulou, adil bir toplumsal talep olan su hakkının hayata geçirilmesine resmi olarak destek verdiğini açıkladı. Selanik’teki bir toplantıda konuşan Meclis başkanı, Yunanistan’ın su hakkını tanıması gerektiğini ifade etti.
Meclis başkanı ayrıca toplumsal hareketlerin taleplerine açık olduğunu ve Su Hakkı hareketini desteklediğini ifade etti. Bir dönüm noktası olan bu deklarasyon Avrupa Vatandaşlar İnisiyatifi’nin topladığı 1.9 milyon imzaya rağmen, Avrupa Komisyonunun su hakkının tanınmasına yönelik yasal düzenlemeleri yapmamasının ne denli yanlış olduğunu gösteriyor. Bu mesele Avrupa vatandaşları için önemini hâla korumakta.
Avrupa Parlamentosu’nun üyeleri önümüzdeki haftalarda Avrupa Vatandaşlar İnisiyatifi’nin su hakkı raporunu oylayacaklar. Taslak rapor, 2010 yılında BM Deklarasyonunda tanımlandığı gibi, Avrupa Komisyonu’nun suyun ve hıfzıssıhhaya erişimin insan hakkı olarak tanımasını talep ediyor.
Dönüm noktası niteliğindeki bu deklarasyon, Avrupa sivil toplumunun (Right2Water ECI, Avrupa su hareketi ve EPSU) yerel müttefikleriyle (EYDAP, EYATH ve POE-DEIA, SOSte to Nero ve diğer insan hakları örgütleri) ortak çabalarının sonucunda ortaya çıktı. Bugün Yunanistan, suyun özelleştirilmesine karşı mücadele etmekte olan Avrupa’daki milyonlarca vatandaşa bir umut mesajı gönderdi. Su hepimizin ortak müştereğidir.
Kaynak: right2water