Kaynak: Haberler.com, 8 Haziran 2015
Dünya’nın ve Türkiye’nin önemli su kaynaklarından biri olan Dicle’nin kirliliği gözle görülür hale geldi. Ölen balıkların kıyıya vurduğu gözlendi.
ÖLEN BALIKLAR KIYIYA VURDU
Türkiye’de doğan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi’ne dökülen nehrin içerisindeki kirlilik nedeniyle ölen bazı balıkların suyun kenarına çıktığı görüldü.
VATANDAŞLAR KİRLİ SUYA ALDIRIŞ ETMEDEN YÜZÜYOR
Toplam uzunluğu bin 900 kilometre olan Dicle Nehrinin Türkiye topraklarında kalan bölümün uzunluğu ise 523 kilometredir. Hasankeyf ilçesinde birçok vatandaş serinlemek için kirli suya aldırış etmeden yüzüyor.
KÖTÜ KOKULAR RAHATSIZ EDİYOR
Nehrin kıyılarındaki kirli suyun içindeki çöpler hem kötü manzara hem de kötü kokulara neden oluyor. Bu durumdan dolayı nehrin kenarlarında bulunan çardaklara kimsenin oturmuyor.
SU İŞLERİ’NE ÇÖZÜM BULUNMASI İÇİN ÇAĞRI
İlçe sakinleri bu duruma tepki gösterdi. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve dernek üyeleri, nehrin kirliliğine dikkat çekmek amacıyla bir araya geldi. Nehrin kenarlarında incelemelerde bulunan dernek üyeleri, Devlet Su İşleri Müdürlüğünün bu duruma çözüm bulması çağrısında bulundu.
“ÇOCUKLAR SAĞLIKSIZ VE KİRLİ SUDA YÜZÜYORLAR”
Dernek Başkanı Recep Kavuş, nehrin canlılar için zehir saçtığını ifade ederek, bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Dicle Nehri’nin bölge için önemli olduğuna dikkati çeken Kavuş, “Sadece içmek için değil, serinlemek içinde vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Ancak şuan ki halini görüyorsunuz. Çok kirli ve zehir saçıyor. Çocuklar bu sağlıksız ve kirli suda yüzüyorlar.” dedi.
“TARİHİ BOYUNCA BU KADAR KİRLİ AKMAMIŞTI”
Dicle Nehri’nin tarihi boyunca bu kadar kirli akmadığını anlatan Kavuş, şöyle devam etti: “İlk defa bu kadar kirli akıyor. Ve ekolojik dengesi bozulmuş halde akıyor. Şu anda hem insan hayatını hem de doğal yaşamı ciddi anlamda olumsuz yönde etkiliyor.
“BİRÇOK ŞEHRİN ATIK PİS SULARI AKIYOR”
Bunun nedeni ise birçok şehrin atık pis sularının akması, yanlış sulama sistemleri. Nehir kenarında kum ocaklarının çalışmaları da bu durumu etkiliyor. Bu kirlilik en üst düzeye çıktığı için biz buradayız. Dicle Nehri’ne şu anda 2 milyon küp su veriliyor. Bu yetersiz kalıyor verilmesi gereken oran ise 4 milyon küptür. Bu oranın verilmesi için buradan yetkililere sesleniyoruz.”
“BALIKLAR ÖLÜYOR”
Dicle Nehri’nden birçok canlının beslendiğini belirten Kavuş, “Birçok vatandaş bu suyu içme suyu olarak kullanıyor. Suyun içerisinde birçok canlı hayatını sürdürüyor. Su kirli ve tehdit saçıyor. Bunun önlemi ise nehrin aktığı şehirlerdeki arıtmaların düzenli ve son sistemle yapılmasıdır.” diye konuştu.