Kaynak: haberler, 20 Kasım 2015
DSİ, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde standartlara uygun arıtmanın olmadığını itiraf etti.
Şanlıurfa’da DBP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar’ın gündeme getirdiği Birecik içme sularının kurtçuklu olduğu iddiasına dolaylı yoldan da olsa DSİ’den itiraf geldi: “ŞUSKİ barajdan aldığı suyu klorlayıp biraz dinlendiriyor sonra içme suyu olarak şebekelere veriyor. İlçede standartlara uygun arıtma yok!.”
Birecik’te içme sularının sağlığa elverişli olmadığı yıllardır konuşulup duruyordu. DBP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Birecik’te insanlar içme suyu bulamıyorlar. İnanın musluklardan kurtçuklar akıyor. Hayvan leşlerinin atıldığı Fırat’tan ilkel yöntemlerle arıtılarak su veriliyor.” şeklinde önemli iddialarda bulunmuş, Meclis komisyonunun hazırladığı raporda da ilçelerde arıtma tesisinin olmadığı belirtilmişti. Gazete İpekyol’da yayımlanan bu habere DSİ GAP 15’inci Bölge Müdürlüğü’nden açıklama geldi.
DSİ: ŞUSKİ BARAJ SUYUNU KLORLAYIP DİNLENDİRİP VERİYOR
DSİ, yaptığı açıklamada, “Birecik su ihtiyacı mevcut durumda ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmakta olup, Birecik baraj gölünden keson kuyular marifetiyle alınan su depoya pompalandığı esnada otomatik klorlama makinası ile klorlaması yapılıp depoda dinlendirildikten sonra şebekeye verilmektedir. Mevcut durumda standartlara uygun arıtma tesisi bulunmamaktadır.” dedi.
DAHA 2016’DA İHALESİ YAPILACAK
İlçede standartlara uygun arıtma olmadığını kaydeden DSİ, ihalenin daha 2016’da yapılacağına vurgu yaparak, “Proje ihalesi DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında yapılmış olan Şanlıurfa Birecik-Halfeti İlçeleri ile civar yerleşimleri proje yapım işi kapsamında uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için Birecik Baraj Gölünün uygun noktasında yapılacak olan su alma yapısı vasıtasıyla yeni yapılacak arıtma tesisine suyun iletimi sağlanacak olup, arıtma tesisinde standartlara uygun olarak arıtıldıktan sonra yapılacak olan iletim hatları ve depolarla söz konusu ilçelerin standartlara uygun içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacaktır. Proje Yapımı 2016 yılında tamamlanacak olup, 2016 yılında ihalesinin yapılması öngörülmektedir.” diye kaydetti.
‘ŞANLIURFA MERKEZDE SORUN KALMADI’
Şanlıurfa merkez ve ilçelerin durumuna ilişkin gelişmeleri de aktaran DSİ, “Şanlıurfa İlinde 2. Kademe Arıtma tesisi de devreye alınmış olup, merkez ilçelerde içme ve kullanma suyu problemi kalmamıştır. Siverek ilçesinde arıtma tesisi ve isale hattının projesi tamamlanmış olup kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapımına 2016 yılında başlanacaktır. Viranşehir ve Suruç İlçelerinde ise proje yapım çalışmaları devam etmekte olup en kısa sürede tamamlanacaktır. Akçakale ilçesinde de fizibilite çalışmaları başlamıştır.” ifadelerine yer verdi.