Kaynak: Hürriyet, 4 Şubat 2016
Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde 2014 tarihinde resmi açılışı yapılan ve yapımının gündeme geldiği günden bugüne kadar hep tartışmaların odağında olan Katı Atık Düzenli Depo Bertaraf Tesisi bir mühürlenip bir açılıyor.
Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla Çavuşlu Belde Belediyesi ekipleri tarafından mühürlenen tesis, Giresun Valisi Hasan Karahan’ın girişimleri sonrasında mührü sökülerek yeniden çalışmaya başladı.
Mührün sökülmesiyle birlikte Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, gerekli tutanakların tutulduğunu ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Seçmenine sitem eden Çavuşlu Belediye Başkanı Arslan, konuya Çavuşlu halkının sahip çıkmadığını belirterek “Eğer Çavuşlu halkı benimle beraber olsaydı, bu gün bu durumla karşı karşıya gelmeyecektik. Kanunlar çerçevesinde bir mahkeme kazandım iptal ettiler, onlar mahkeme kazandı, temyize gittik. Ankara Danıştay’dan karar geldi. Ordu Bölge İdare Mahkemesi kararı vermiş. Ben bu karar doğrultusunda burayı mühürledim. Biz kanunlara saygılıyız biz burada yasadışı bir şey yapmıyoruz” dedi.
2010 yılında Katı-Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği tarafından yapımına başlanan tesisin iptali için bölge halkı ve Görele Belediyesi mahkemeye başvurdu. Mahkemeyi üç kez kazanan Çavuşlu halkı 18 Ocak 2015’te Ordu İdare Mahkemesi’nde görülen dördüncü davada da yargı tarafından haklı bulundu. Çavuşlu Belediyesi imar kanununa dayanarak tesisi mühürledi. Fakat Giresun Valisi Hasan Karahan, bir yazı yazarak çalışmaların devam etmesini istedi. Çavuşlu Belediyesi Başkan Vekili İlker Tükmendağ yaşanan son gelişmeleri şöyle ifade etti: “Mahkeme kararına istinaden imar kanununun 32. maddesine dayanarak, kaçak ve ruhsatsız yapılaşma gerekçesi ile 1 Şubat 2016’da tesisi mühürledik. 3 Şubat’ta Vali Hasan Karahan’ın yazısı ile çalışma yeniden başladı. Burada 3 kez dava kazandık. Her mahkemenin sonunda yeni ÇED raporları ile yeniden çalışmaya başladılar. En son İdare Mahkemesi ÇED raporunu iptal etti. Şimdi ise bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayız. Valiliğin burayı tekrar işletmeye açması mahkeme kararına göre yasal değil.”
Başkan Türkmendağ, tesisin yerleşim alanı içinde kurulduğuna dikkat çekerek, “Bu tesis, Çavuşlu beldesinin içme suyu üzerinde kuruluyor. Kışın 2 bin 500 yazın ise yaklaşık 10 bin kişi bu suyu içiyor. Buraya çöp döküleli beri halkımız parayla su almaya başladı. Çünkü tesisin atık suları içme suyu olarak kullandığımız bu dereye akıyor” dedi.
Tesisin yapımına karşı yürütülen mücadeleye önderlik eden Ali Gök de, “4 yıldır mücadeleden hiç vazgeçmedik. Haklı olduğumuzu biliyoruz. Valiye hakaretten 9 bin lira ceza yedim. Gerekirse yine ceza yerim. Çünkü burası bizim yaşam alanımız. Türkiye’de yargı yok diyorlar. Bal gibi yargı var. Ama o yargı kararlarını uygulayacak idareci yok” dedi.
Çavuşlu Orta Mahalle Muhtarı Mehmet Keskin tesise çöp dökülmeye başlandığından beri vadide huzurun bozulduğunu söyledi. Keskin, “İnsanlar, kışın bile kokudan geçemiyor. Biz sadece adalete ve kararlara uyulmasını istiyoruz” diye konuştu. Gazeteci Murat Özarslan ise bölgede siyasilerin haksızlık karşısında sessiz kalmasını eleştirdi. Özarslan, “Seçim zamanında halkın yanından ayrılmayan partiler, asıl şimdi bu halkın yanında olmalı” dedi.